Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 07.12.2021. 10:00

Zaštitite zasad borovnice od insekata, ptica i divljači

Divlje životinje, poput srna i zečeva takođe ugrožavaju borovnicu. Posebno su im interesantni listovi, pupoljci i mlade grančice. Najveće štete nanose tokom zime i ranog proleća.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 352
  • 73
  • 0

Zaštita borovnice od nepovoljnih biotičkih činilaca uključuje zaštitu od ptica, insekata, krtica i divljih životinja. Plod borovnice je veoma privlačan za ptice, a i neophodan im je za održavanje čula vida. Sistemom obaveštavanja o postojanju zrelih plodova privlače se ptice sa velike udaljenosti (čak i do 50 km), što može imati katastrofalne posledice, naglašava stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Ivana Gligorijević.

Mreža za insekte, leteće strašilo za ptice

U cilju zaštite od ptica preporučuje se upakivanje čitavog zasada sa protivgradnom mrežom. Ovaj vid zaštite može se koristiti i za sprečavanje ulaska skakavaca, kao i krupnijih insekata, na primer, rutave bube, u periodu cvetanja i sazrevanja plodova. Mehaničko suzbijanje rutave bube najviše je u primeni, pa pored upotrebe mreža kao mehaničke barijere za njihov ulazak u zasad, postavljaju se i bele lovne klopke (posude), koje se do polovine pune vodom uz dodatak tečnog deterdženta sa mirisom limuna ili jabuke. Anti insekt mreže se takođe mogu postaviti sa bočnih i čeonih strana u zasadu kako bi se sprečio prolaz vrlo sitnih insekata, kao na primer, azijske voćne mušice i lisnih vaši.

Često se u svetu koristi i biosonični metod, koji podrazumeva primenu aparata i snažnih zvučnika, sa ciljem oponašanja zvuka ptice u životnoj opasnosti ili zvuka ptice grabljivice-predatora. Jedan aparat sa više zvučnih kutija dovoljan je za površinu od četiri ha zasada. Nedostatak ovog sistema je što se vremenom ptice naviknu na njega. U novije vreme u cilju zaštite od ptica koje mogu naneti štete u zasadima borovnice primenjuje i ekološki proizvod - leteće strašilo, koje u svom letu oponaša pticu grabljivicu. Poznato je da se male ptice plaše velikih predatora poput ptica grabljivica čije prisustvo u zasadu plaši manje ptice i drži ih na odstojanju, ističe Gligorijevićeva.

Zimi problem srne i zečevi

Krtice su sisari koji žive u zemljištu i hrane se glistama i insektima. Kreću se kroz sloj zemljišta dubine do 70 cm i prave hodnike prečnika 3,5 do pet centimetara. Na taj način prekidaju kontakt korena borovnice sa zemljištem, odnosno supstratom i izazivaju sušenje biljaka. Povremeno iskopano zemljište izbacuju na površinu stvarajući humke-krtičnjake. Mere borbe u zasadima zasnovanim u zemljištu zasnivaju se u otvaranju kanala oko čitavog zasada dubine do 70 cm i njegovom punjenju sa šljunkom ili ukopavanju limova u zemljište oko zasada na istoj dubini, kako bi se napravila mehanička barijera.

Problemi sa krticama i glodarima su jedan od razloga zbog kojih se primenjuje uzgoj u saksijama, a ukoliko su one bez dna, ispod njih se obavezno stavlja mrežica od pocinkovane žice kao barijera za prolaz zemljišnih štetočina u saksiju. Divlje životinje, poput srna i zečeva takođe ugrožavaju borovnicu. Posebno su im interesantni listovi, pupoljci i mlade grančice. Najveće štete nanose tokom zime i ranog proleća. Efikasna zaštita protiv njih podrazumeva postavljanje ograde oko zasada minimalne visine 1,6 m i njeno dobro fiksiranje. Po vrhu ograde najčešće se postavlja bodljikava žica, predlaže jagodinski stručnjak.

Kako smo nedavno pisali, za zaštitu od zečeva, koriste se i sredstva koja svojim neugodnim mirisom, repelentno, odbijaju nepoželjnu divljač. Ta sredstva su: krv životinja, razne smeše sa uljem i druga koja svojim smradom odbijaju divljač, a koja se koriste u jesen.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zasad borovnice Divljač Glodari Mreža Repelenti Rutava buba Zečevi Krtice Leteće strašilo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer