Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 24.05.2021. 14:00
  • Mačvanski okrug, Lešnica, Loznica

Zaštite jabuke i kruške adekvatno - vremenske prilike ubrzale razvoj bolesti

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke uz pepelnicu, najznačajnije su bolesti jabučastih voćnih vrsta ali velike štete u ovim zasadima prave i zelene biljne vaši kao i grinje čije štete su vidljive i u narednoj godini.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 407
  • 74
  • 0

Ovog proleća vremenske prilike stavile su pred voćare veliki izazov. Česte kiše i visoka vlažost vazduha idealni su uslovi za razvoj mnogih bolesti i štetočina pa su pravovremeni hemijski tretmani neophodni.

Savetodavac za voćarstvo iz lozničke Poljoprivredne stručne savetodavne sužbe Jelena Nevzatović je rekla da se u zavisnosti od sortimenta, ali i lokaliteta jabuke trenutno nalaze u fazi razvoja ploda koji su dostigli veličinu od jednog do dva centimetra.

"Višednevni kišni period i visok infektivni potencijal predstavljaju povoljne uslove za ostvarivanje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke. Shodno tome, preporučuje se da pred najavljene padavine ili neposredno posle padavina proizvođači sprovedu obaveznu zaštitu kontaktnim fungicidima, na bazi aktivne materije mankozeba i ditianona, ali i sistematičnih fungicida na bazi difenokonazola", navela je Nevzatovićeva.

Jabuka osetljiva na patogene i štetočine - zaštitite je

Prema njenim rečima, svi ovi navedeni sistemični fungicidi delovaće i na prouzrokovače pepelnice jabuke, naročito kod osetljivih sorti kao što su ajdared i jonagold, a za pepelnicu je preporuka i mahaničko uklanjanje i spaljivanje zaraženih grančica. 

Tretmani protiv biljnih vaši i grinja

U toku je i početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca, a u cilju suzbijanja ubušivanja larvi u plodove, loznički stručnjak savetuje da se u ovom momentu krene sa primenom insekticida ovocidno-larvicidnog delovanja, a najbolje je u tu svrhu koristiti preparat na bazi hlorantraniliprola.

Preporuka je da proizvođači jabuke u narednom periodu obave i vizuelni pregled vršnog porasta na prisustvo zelene biljne vaši, a ako se ova štetočina registruje onda fungicidnom tretmanu treba dodati i insekticide. Pored ovih velike probeme u jabučnjacima ali i ostali voćnim zasadima mogu napraviti grinje, crvena voćna, obični paučinar i rđasta grinja i to posebno kod mladih voćaka.

"One sisanjem sokova, uglavnom na naličju lista oštećuju lisno tkivo. Na taj način smanjuje se sadržaj hlorofila, lišće žuti, a u slučaju jačeg napada i opada. Tokom leta, biljka može da izgubi veliki deo mase i u tom slučaju plodovi ostaju sitnu, lošeg fiziološkog stanja, a štete koje nastanu u jednoj godini, primetne su i naredne."

Prema njenim rečima u uslovima visokih letnjih temperatura bez kiše, dolazi do ubrzanog životnog ciklusa i smena velikog broja generacija i u momentu preklapanja svih razvojnih stadijuma, zaštita je veoma teška, pa je sa tretmanima neophodno početi na vreme. Upravo sada, period posle cvetanja i zametanja plodova je prvi značajan momenat kada treba pristupiti suzbijanju štetnih grinja.

Nevzatovićeva je rekla da je njihova brojnost još uvek mala, a biološki ciklus usporen i da proizvođači koriste kombinaciju akaricida različitih mehanizama delovanja uz dodatak okvašivača i upotrebom većih količina vode, i to bar 1.000 litara po hektaru. 

Zabeležena pojave druge generacije kruškine buve

Zaštita kruške u ovom periodu je prema rečima naše sagovornice veoma slična kao i kod jabuke, sa upotrebom istih preparata za suzbijanje prouzrokovača Venturie i pepelnice ali sa bitnom razlikom koja se odnosi na trenutnu pojavu u zasadima kruške.

"U zasadima kruške trenutno je zabeležena pojava piljenja druge generacije kruškine buve i u cilju njenog suzbijanja preporuka je korišćenje insekticid na bazi piriproksifena uz dodatak mineralnog ulja ili okvašivača. Uz to koristiti velike količine vode jer je potrbeno biljke dobro okupati da bi se preparati dobro naneli na voćku", rekla je Nevzatovićeva.

Vremenske prilike tokom cvetanja koštičavih voćnih vrsta u lozničkom kraju, sneg, vetar i niske temperature, ostavile su velike posledice na ove kulture i uništen je veliki procenat cvetova, a loznički stručnjak kaže da u zasadima gde su se šljiva, trešnja i višnja održale, trenutne vremenske prlike pogoduju razvoju šupljikavosti lista kod šjive i plamenjače, pa se moraju odraditi preventivni tretmani uz kombinaciju sistemika, a zbog pojave šljivine ose i biljnih vaši u program zaštite ubaciti i neki insekticid. 

Važna pozicija zasada

Zbog sve zahtevnijeg tržišta u smislu kvaliteta plodova, sve veći broj proizvođača se opredeljuje za intenzivnu proizvodnju jabuke koja između ostalih agrotehničkih mera podrazumeva redovno i pravovremeno sprovođenje zaštitnih tretmana.

Boško Filipović, proizvođač iz Lešnice kaže da početak ove godine bio dosta zahtevan i nepredvidiv i da je u starijem zasadu imao štete, ali samo zato što je parcela izloženija vetrovima.

"U mladom zasadu nije bilo problema jer je njegova pozicija odlična i zato je jako bitno prilikom podizanja zasada i na te stvari obratiti pažnju. Sada trenutno radimo tretmane protiv venturie i do sad imamo jedan tretman više nego prošle godine ali verujem da neće biti većih problema. Sa pepelnicom u mojim zasadima nikad nisam imao problema, a sudeći prema klopkama koje smo postavili vidimo da se pojavio i smotavac", kaže Filipović i dodaje da je jabuka odlično rodila, čak i previše pa su morali raditi hemijsko proređivanje.

Pravilna primena hemijskog proreda plodova kod jabuke

"Po stablu je oko 250 plodova, a treba da ih ima dupo manje."

Njegov zasad prostire se na tri hektara. Nada se da će godina po pitanju prinosa i cene jabuke biti bar kao i prošla koju je kratko opisao kao "nikad bolja". 


Tagovi

Zastita jabuke Zaštita kruške Bolesti šljiva Venturia Grinje Biljne vaši Boško Filipović Jelena Nevzatović


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.