Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 16.03.2020. 18:00

Zaštita voćaka od divljači i glodara - ribljim uljem, svinjskom masti i ljudskom kosom?

Za zaštitu voćaka od zečeva i drugih divljih životinja su najbolje, a ujedno i najskuplje - ograde i mreže oko celog zasada. Tu je i primena raznih repelenata i alternativa kojima pribegavaju mnogi voćari kako bi se rešili napasti.

Foto: JumpStory
  • 2.861
  • 59
  • 0

Bliži se kraj zimskog perioda i kreće vegetacija, a voćke i mlade sadnice još uvek su u opasnosti od divljači i glodara koji mogu naneti velike štete stablima.

Napad glodara pratite brojem aktivnih rupa

Tokom povoljnih klimatskih uslova, odnosno dugih perioda s visokim temperaturama i malim količinama padavina dolazi do razmnožavanja glodara, a najčešće se javljaju voluharice i miševi. Usled njihovog napada, stabla u proleće obično prolistaju, ali imaju sitnije lišće i često se osuše. Ako se otkopa sloj zemljišta oko biljke, može se videti da je kora pri korenu oguljena, a stablo se lako vadi iz tla.

Procena štete od glodara se ocenjuje na temelju aktivnih rupa i to u periodu od polovine februara pa do polovine marta. Slabim napadom se smatra ako su na 100m2 prisutne jedna do dve aktivne rupe, srednje jak napad je od dve do pet rupa, dok se sve iznad toga smatra jakim napadom.

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

Za zaštitu od glodara preporučuju se agrotehničke mere poput oranja, navodnjavanja i kultivacije jer one ometaju njihovu aktivnost. Sredstva za suzbijanje glodavaca su rodenticidi, a pre njihovog korišćenja ipak treba probati s mehaničkim ili preventivnim merama.

Divlji zečevi nanose štete mladim sadnicama

Divlji zečevi, pogotovo ako ih je veliki broj, mogu ugroziti voćarsku proizvodnju. Oni nanose štete mladim sadnicama, a njihov napad karakterišu glatka oštećenja. Štete nastale na mladim sadnicama mogu se opaziti s jedne strane stabla ili u obliku prstena, što je mnogo opasnije jer uzrokuje prekid transporta hranjivih maaterija i vode, što na kraju dovodi do sušenja. Ako dođe do odgrizanja dela stabla ispod mesta kalemljenja, biljke se ne mogu oporaviti. U slučaju da je oštećenje došlo iznad mesta kalemljenja, zavisno od veličine oštećenja, treba pristupiti kalemljenju na most i sanirati ranu premazivanjem voćarskim voskom ili odsecanjem stabla ispod mesta oštećenja.

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

Zaštita od zečeva se uglavnom svodi na mehaničke mere zaštite ili razne repelente. Zečevi napadaju mlade voćke do otprilike četiri godine starosti, a za zaštitu se mogu postaviti razne mreže i vreće koje su rastezive i lako se postavljaju te se mogu koristiti i više godina.

Miris ribljeg ulja i kreč teraju zečeve

Miris ribljeg ulja takođe tera zečeve, a i još ima gorak ukus pa kora premazana njime predstavlja dobru zaštitu. Po voćnjaku se mogu razbacati i sveže orezane grane kako bi zec na njima odgrizao pupoljke, a na miru ostavio sadnice. Za zaštitu od zečeva i drugih divljih životinja su najbolje, a ujedno i najskuplje, ograde i zaštitne mreže oko celog zasada.

U prepoznavanju šteta važno je dobro pogledati oštećenja - ako su glatka, štetu je naneo zec, a ako su hrapava, onda su srne.

Prilikom postavljanja, treba je ukopati na 30 cm dubine i postaviti jedan red bodljikave žice iznad i ispod pletenog dela kako je divljač ne bi preskakala, a zečevi se provlačili.

Za obranu od srna - ljudska kosa ili svinjska mast

Postoje i mnoge alternative kojima poljoprivrednici pribegavaju kako bi zaštitili svoje zasade. Neki životinjsku krv pomešaju s lepkom, okvašivačem za voće, čak i parfemima te ovom mešavinom prskaju voće. Takvi preparati svojim mirisom odbijaju životinje, a ne štete biljkama jer se prskanje obavlja u fazi mirovanja. Takođe, mogu se koristiti užegla svinjska mast ili zagrejani loj, dodati riblje brašno i tom smesom premazati sadnice.

Prilikom obrane od srne u čarape se može staviti ljudska kosa i okačiti na voćke. Pomoći mogu i obešeni CD-ovi, plastične vrećice, boce, limenke i trake koji svojim bljeskanjem i šuškanjem mogu oterati divljač. 

Eko koridori, odnosno mesta za ishranu divljih životinja takođe, daju dobre rezultate.


Tagovi

Zaštita voćnjaka Zaštita od glodara Zaštita od divljači Miševi Voluharice Divlji zec Srne Kosa Parfem Eko koridori


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.