Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 08.04.2016. 07:30

Zaštita voćaka na međimurskom području

Savjetodavna služba preporuča zaštitu jabuka i krušaka na međimurskom području. Zabilježen je početni razvoj pepelnice jabuka i krastavosti, a popis preporučenih sredstava za zaštitu pogledajte u tablici.

Foto: Jai
  • 426
  • 19
  • 0

U razdoblju od 21.-28. ožujka ove godine, zabilježili smo prohladne i vjetrovite dane, s jutarnjim temperaturama nižim od +5°C a najvišim dnevnim vrijednostima najčešće ne većim od +12°C. Naprotiv, nakon 28. ožujka bilježimo iznadprosječno toplo razdoblje pri čemu su dnevne vrijednosti temperature svakodnevno rasle od +15.5°C do +22,7°C. Pritom je bilo i vrlo vjetrovito, a u proteklih je 14 dana kiša padala smo tijekom dva dana, najčešće u količinama između 0.4 do 2 mm.

Procvale neke sorte krušaka

Pritom je moguća primarna zaraza uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) zabilježena u subotu (26.03.), ali samo na nekim lokalitetima u istočnom dijelu Županije, kada je pri dnevnim temperaturama nešto višim od 10°C trajanje vlaženja osjetljivih zelenih biljnih dijelova trajalo veći dio dana!

Zbog neobično toplog razdoblja koje bilježimo nakon 29. ožujka, jer su dnevne temperature zraka redovito u rasponu od +16,5° do +23°C, procvale su neke sorte krušaka, a otvaraju se prvi cvjetovi sorte Idared na lokalitetima u zapadnom dijelu Županije!

U takvim je uvjetima zabilježen početni razvoj pepelnice jabuka (Podosphaera) iz zaraženih pupova, naročito na osjetljivim sortama Idared i Jonagold.

Od štetnih kukaca na lokalitetima gdje su u prvoj zaštiti korištene povišene koncentracije mineralnog ulja u kombinaciji sa EC formulacijom klorpirifos-etila nije zabilježene kritična aktivnost lisnih uši osnivačica (Aphidae), gusjenica savijača pupova i listova (Hedya, Spilonota), cvjetojeda (Anthonomus), niti jabučne krvave uši (Eriosoma). Populacija kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus) na nekim je lokalitetima još dana 9. ožujka procijenjena uspjehom prezimljenja 70,67%!

Zaštita od krastavosti i pepelnice

Prvi razvijeni štitići mužjaka iz prezimljujućih su oblika primijećeni dana 17. ožujka, a njihovo izlijetanje ispod štitića bilježimo nakon 29. ožujka! Stoga u narednim danima, odnosno prije početka cvatnje jabuka, preporučujemo usmjereno suzbijanje mužjaka kalifornijske štitaste uši! Moguće je koristiti noviji insekticid Pyxal EC (0,4 lit./ha) (samo jednom tijekom sezone, prije cvatnje jabuka!)!

U drugom dijelu tjedna očekujemo moguće manje količine oborina, pa u narednim mjerama također preporučujemo obaviti preventivnu zaštitu jabuka i krušaka protiv krastavosti primjenom jednog od površinskih organskog pripravka navedenih u preporuci od 21. ožujka! Također je po istoj preporuci potrebno redovito suzbijati pepelnicu jabuka, savjetuje agronom mr.sc. Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

Tablica 1. Insekticidi za suzbijanje štetnih organizama jabuke (kukci, grinje) u integriranoj proizvodnji prije početka cvatnje:

Štetni organizam

Djelatna tvar

Pripravak

Najveći broj primjena u vegetaciji

Lisne uši i krvava uš

flonikamid

Teppeki 500 WG

3x

pirimikarb

Pirimor 50 WG

3x

Savijači pupova i savijači kožice ploda

lufenuron

Match 050 EC

1-2x

metoksifenzoid

Runner 240 SC

3x

fenoksikarb

Insegar 25 WP

2x

spinosad

Laser

2x

Crveni voćni pauk

klofentezin

Apollo SC

1x

etoksazol

Zoom SC

1x

Moguće je u nasadima gdje u prvoj zaštiti nije korištena kombinacija mineralnog ulja sa EC formulacijom klorpirifos-etila suzbijati prema potrebi štetne organizme navedene u Tablici 1.

Pri sumnjama na pojavu karantenske kalifornijske štitaste uši postupiti sukladno "Pravilniku o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanja kalifornijske štitaste uši - Quadraspidiotus perniciosus Comst" (NN 17/09) od 27. siječnja 2009. godine. Moguće je u nasadima gdje se pojavljuju štitaste uši od 2016. sezone koristiti novi pripravak Pyxal EC (0,4 lit./ha) (samo jednom tijekom sezone, prije cvatnje jabuka!)! Pri suzbijanju štitaste uši koristiti povišenu količinu škropiva (barem 800 lit./ha).

Dodatna zaštita pčela

Moguću primjenu insekticida ograničiti na doba dana kada pčele ne lete, a prije aplikacije pokositi cvatući podrast! Uredbom Europske komisije od 24.5. 2013. godine insekticidima na osnovi tiametoksama (Actara WG) i imidakloprida (Confidor, Boxer, Rapid, Congo, Dali i Kohinor 200 SL ) je zabranjena folijarna primjena voćaka prije i tijekom cvatnje zbog zaštite oprašivača (pčela medarica, bumbara i solitarnih pčela)!

Do zabrane su dovele spoznaje o mogućim negativnim posljedicama za pčelinje zajednice od ostataka neonikotinoida (tiametoksam, imidakloprid) u gutacijskoj tekućini i peludu tretiranih biljaka!

Foto: Jai79/pixabay.com


Tagovi

Jabuke Kruške Krastavost Pepelnica Zaštita Idared Jonagold Savjetodavna služba Insekticidi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024