Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u voćnjacima
  • 04.08.2022. 09:00

Zasad oraha i lešnika potpuno izgoreo zbog tuđe nepažnje

Na nekim krošnjama ima još pokoji zeleni list, ali je pitanje hoće li preživjeti jer je vatra zahvatila stabla pri zemlji. Kora je izgorela i tu je prekinut protok sokova, govori nam vlasnik jednog od izgorelih voćnjaka.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 449
  • 124
  • 0

Nikoli Peterliku, vlasniku zasada oraha izgorelog u nedavnom požaru u selu Gorice u Brodsko-posavskoj županiji u Hrvatskoj koji je zahvatio površinu od četiri hektara, šteta je stopostotna, zaključili su veštaci. 

Požar kojeg je izazvao 50-godišnjak neopreznim paljenjem suve trave i sena na svojoj parceli, a koja se proširila na susedne četiri vlasnika, načinio je veliku štetu na dva voćnjaka oraha i lešnika, ali ne samo u njima. Vladimiru Bemku, s kojim smo uz Peterlika obišli požarište, izgorela je livada, a samo brzom intervencijom vatrogasaca sprečeno je dalje širenje pa i veće štete.

Slika voćnjaka nakon požara

"Kod mene se radi o površini od pola hektara sa devedesetak oraha. Ostalo je neoštećeno samo šest stabala pri kraju voćnjaka koje vatra nije zahvatila. Na nekim krošnjama ima još pokoji zeleni list, ali je pitanje hoće li preživeti, jer je vatra zahvatila stabla pri zemlji, kora je opožarena i tu je prekinut protok sokova“, govori nam Peterlik dok nas vodi uništenim voćnjakom. Očekivao je i rod, ali stradali su i plodovi i stabla sada sablasno izgledaju.  

Požar progutao i hektar leske 

Uz njegov zasad nalazi se i jedan veći lešnika drugog vlasnika koji su takođe potpuno stradali u požaru. Reč je o još većoj parceli, površine oko jedan hektar. Budući da se radi o grmolikom uzgoju leske koja je u rodu i u tom zasadu je verovatno totalna šteta. 

Nikola Peterlik i Vladimir Bemko na požarištu 

V.d. zapovjednika DVD-a Dragalić Igor Šupica koji je rukovodio intervencijom gašenja požara, naglašava da je zbog nepažnje osobe koja je palila suve biljne ostatke zahvaćena površina od otprilike četiri hektara.

"Izašli smo sa dva vozila i šest vatrogasaca i u relativno kratkom vremenu uspeli sprečiti da se pod naletima vetra ne proširi i napravi još veće štete", otkriva. 


Foto prilog


Tagovi

Šteta Požar Izoreo voćnjak Igor Šupica Vladimir Bemak Nikola Peterlik Zasad oraha Zasad lešnika


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno saradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u porodičnom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorti jabuka i krušaka.