Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje voća
  • 09.04.2020. 12:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Započet projekat navodnjavanja voća u Topoli vredan oko četiri miliona evra

Voda će iz rezervoara slobodnim padom stizati do parcela. Očekuje se da bi, kada sistem za navodnjavanje bude proradio, prinos na voćarskim parcelama mogao biti veći za 30 odsto.

Foto: Julijana El Omari
  • 333
  • 89
  • 0

Nakon četiri godine od početne ideje Topola je ovih dana dočekala početak realizacije prve faze projekta navodnjavanja voćnjaka, po kojima je najpoznatija u Centralnoj Srbiji. U prvoj fazi pionir projekta navodnjavanja voćnjaka po modelu kakav imaju pojedine grčke regije, biće obuhvaćena tri sela u ovoj opštini, u kojima je ukupno 350 hektara voćnjaka.

Voćari u Topoli imaće svoj sistem za navodnjavanje

Javno preduzeće "Srbija vode" raspisalo je tender za izvođača radova za navodnjavanje voćnjaka u atarima sela Plaskovac, Vinča i Blaznava. Krajem aprila biće poznati izvođači radova. Projekat je izradio Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi iz Beograda. Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika Skupštine opštine Topola, vrednost prve faze je 190 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Ovo je jedno od najvećih ulaganja u navodnjavanje i reč o jedinstvenom projektu u Šumadiji. Nadamo se da će radovi početi odmah nakon vanrednog stanja. Ova tri sela će puniti svoje rezervoare iz reke Jasenice, odakle će voda slobodnim padom stizati do voćnjaka. Samo u izradu projekta smo uložili oko 40.000 evra. Sistem neće biti zatvoren. To znači da će na njega vremenom moći da se priključuju i drugi voćari", kaže Jovanović i dodaje da se ovaj sistem primenuje u Grčkoj odavno.

Samo u izradu projekta uloženo je 40.000 evra, kaže Jovanović (foto Biljana Nenković)

"Kada idete njihovim auto-putevima, možete videti ogromne rezervoare koji vodom snabdevaju voćnjake i bašte."

Krajnji cilj - 45 kilometara primarne i 120 kilometara sekundarne mreže 

Suština ovog sistema je da se napravi vodozahvat na reci Jasenici i primarna cevovodna mreža i za početak dva akumulaciona rezervoara iz kojih će voda prirodnim padom ići ka voćnjacima. Sistem će se postepeno, iz godine u godinu širiti. Krajnji cilj je 45 kilometara primarne i 120 kilometara sekundarne mreže.

Abu Dabi finansira navodnjavanje u Srbiji

"Za navodnjavanje pomoću rezervoara odlučili smo se, jer je ovaj region bezvodan, ali je istovremeno zbog ostalih klimatskih uslova idealan za gajenje voća i vinove loze. Jasenica ima ograničen vodni kapacitet, tako da će se u kasnu zimu i rano proleće voda skupljati u akumulaciju, a potom prepumpavati u rezervoare iz kojih će se u letnjim mesecima distribuirati do voćnjaka", dodaje predsednik Skupštine opštine Topola.

Prva vodovodna zadruga?

U selima oko Topole registrovano je preko 3.500 gazdinstava, a većina njih na oko 10.000 hektara zemlje ima zasade voća. Nedostatak vode je glavni problem proizvođača, te mnogi od njih cisternama dopremaju vodu do parcela, ili gledaju u nebo kada će pasti kiša.

"Prva dva rezervoara imaće zapremine 1.250 kubnih metara. Visinska raspoređenost korisnika uslovila je podelu sistema na tri zone, od kojih će iz dve, zbog pogodne konfiguracije terena, voda ići slobodnim padom. Rad ovog sistema za navodnjavanje zahtevaće i participaciju lokalne uprave i korisnika da bi se pokrio deo troškova za rad pumpi i električne energije. Zbog toga razmišljamo o formiranju prve vodoprivredne zadruge. Voćari bi plaćanjem utroška vode obezbeđivali novac za održavanje mreže."

Uz navodnjavanje očekuje se veći prinos za 30 odsto

Iza ovog projekta stali su JP "Srbija vode" i Vlada Srbije. Za prvu fazu rešeni su svi imovinski odnosi oko trase kojom će prolaziti sistem. Jovanović navodi da će ceo projekat navodnjavanja koštati između 3,5 i 4 miliona evra.

Izvoz agrarnih proizvoda - 40 miliona evra!

Projekat je pokrenulo Udruženje proizvođača iz okoline Topole, "Jaseničke kapi" koje broji oko 80 članova. Svi oni 'kubure' sa vodom u sezoni i zbog toga su još pre desetak godina počeli da razmišljaju kako da pomognu sebi. Očekuje se da bi, kada sistem za navodnjavanje bude proradio, prinos na voćarskim parcelama mogao biti veći za 30 odsto. Najveći deo proizvedenog voća iz okoline Topole izvozi se na rusko i evropsko tržište.


Tagovi

Navodnjavanje Voćnjaci Topola Cevovod Dragan Jovanović Jaseničke kapi Jasenica Bezvodna Šumadija


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.