Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak
  • 11.05.2020. 16:30
  • Mačvanski okrug, Loznica

Za vreme vanrednog stanja, Milan Jovičić sadio voće

U novom voćnjaku, na 85 ari ovog proleća posađene su samo jabuke i to najviše sorte ajdared. Interesantna činjenica je da je Milan voćarskom proizvodnjom počeo da se bavi za vreme drugog vanrednog stanja u našoj zemlji, koje je uvedeno povodom bombardovanja 1999. godine.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 293
  • 35
  • 0

Vreme vanrednog stanja, velike neizvesnosti i straha prethodnih nedelja mnogi su provodili u kući, ali ne i Milan Jovičić iz Loznice, koji je odlučio da to vreme iskoristi na bolji način i proširi svoj voćnjak sa 2.000 sadnica, a sve poslove u voćnjaku inače radi sam, pa je i sadnju preuzeo na sebe, napominjući da mu je dan prekratak za sve poslove koje želi da obavi.

Srpkinja u Italiji protiv korone bori se strpljivošću i punim zamrzivačima

Interesantna činjenica je da je Milan voćarskom proizvodnjom počeo da se bavi za vreme drugog vanrednog stanja u našoj zemlji, koje je uvedeno povodom bombardovanja 1999. godine. Tada je posadio prva stabla jabuke ajdared i stotinak stabala kruške od kojih je najviše viljamovke ali i santa marija, junske lepotice i jesenje sorte kaluđerke, koje su sada u punoj rodnosti i sa kojih ubira plodove svog rada.

Veliki ljubitelj prirode svaki pedalj svog imanja iskoristio je da posadi po koju voćku, tako da se kod Milana može naći i po koje stablo šljive i trešnje.

Posle fudbala prešao u voćarstvo

U novom voćnjaku, na 85 ari ovog proleća posađene su samo jabuke i to najviše sorte ajdared ali su tu i gala, fudži, crveni delišes i kolačare.

Na 85 ari, Milan je posadio jabuke, najviše sorte ajdared

"U životu fudbalska lopta, viljuška i kašika su me najviše interesovali, ali dok sam aktivno igrao fudbal gde god smo odlazili i putovali, ja sam samo voćnjake gledao, sve me je to zanimalo i vuklo da kad prestanem da se bavim sportom, planirao sam da za sebe i svoju decu podignem neki voćnjak i onda sam kupio jednu parcelu. Evo sada i drugu i polako proširujem svoje carstvo", priča Milan sa velikim zadovoljstvom i ponosom.

Pored svog voćnjaka, odžava i 1,5 ha državnog

Poljoprivreda ovom vrednom čoveku nije bila primarna sfera interesovanja, ali velika ljubav učinila je da vremenom uči, napreduje i usavršava svoje znanje. Novi voćnjak urađen je po savremenim metodama uzgoja u špalirskom sistemu sa malim razmacima između biljaka koje omogućava maksimalno iskoriščenje prostora, a dobija se najveći mogući prinos po jedinici površine. 

Špalir sadnja jabuke - kvalitet ispred kvantiteta

"Edukovanje putem knjige i par saveta profesora Keserovića sa poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, gledajući televiziju - tako sam počeo, ali tako i sada radim, svaki dan nešto naučim i ovo zaista volim. Čudno je kad jedan penzioner kaže da nema vremena, ali verujte, meni je dan prekratak jer pored svog voćnjaka održavam i hektar i po državnog koji sam uzeo u zakup na deset godina i fali mi vremena u toku dana", kaže naš sagovornik i dodaje da je sve ljubav i njegov san koji polako ostvaruje i dobija dimenzije kakve želi.

Osavremenjivanje zasada uz pomoć subvencija

Koristi svoje iskustvo da kad god je u prilici, posavetuje mlade ljude ali i starije da ne ulažu nepromišljeno; u zgrade, stanove koji stoje prazni, nego u voćarstvo, u male fabrike koje će im donositi zaradu naradenih dvadesetak godina uz dobro održavanje. Ne treba zanemariti i uvek kada je moguće koristiti subvencije države ali i lokalnih samouprava i taj novac uložiti u osavremenjivanje voćnjaka, navodnjavanje, protivgradne mreže, kupovinu sadnica i još mnogo toga.  

Koristi svoje iskustvo da posavetuje druge da ne ulažu nepromišljeno

"Ja sam navodnjavanje na parceli sproveo pomoću podsticaja Grada Loznice - pola oni, pola ja i to uvek treba iskoristiti. Mada moja parcela je tako pozicionirana da nekih godina i ne uključim sistem za navodnjavanje. U blizini imam dva izvora, dosta podzemnih voda i mogu reći da je ovo idealno mesto za jabuku. Međutim, neke parcele zahtevaju kopanje arteskih bunara i mislim da bi subvencije drzave, opština i gradova trabalo malo više da se posvete tome, jer voćarstvo je nezamislivo bez navodnjavanja", kaže Milan i dodaje da je bitan aspekt uspešnosti ove proizvodnje plasman, a da je u našoj zemlji najlakši problem proizvodnja, a najteži prodaja

Plasman voća u Srbiji nije rešen

Voćar iz Loznice je prošlogodišnji rod jabuke prodao u voćnjaku, dugogodišnjim saradnicima iz Šapca koji voće dalje distribuiraju u beogradske markete, ali naglašava da u ukupnom zbiru plasman voća u Srbiji nije rešen. 

"Niko tu ne osporava da zarađuju i drugi, ti distrubuteri, ali mora se znati neka cena, a ne na uštrb proizvođača da se vrši reeksport, da se uvozi tuđe voće iz Grčke, Poljske, a onda da se to prodaje u Rusiju kao naša jabuka. Pa onda dampinguju cene i tako dalje i tada smo svi na gubitku najviše mi proizvođači ali i država. U ovom našem kraju bilo je toliko fabrika za preradu voća u Osečini, Koceljevi, Valjevu i ima govora da se te fabrike ponovo obnavljaju jer to je budućnost", kaže i napominje da je proizvođačima najbitnije da znaju da li će na kraju imati siguran plasman.

Ilija Stanković: Osigurati zasad od nepogoda je važna stavka u poljoprivredi

Milan je svoj zasad osigurao, jer ništa ne prepušta slučaju i da za razliku od većine proizvođača sa osiguravajućom kućom ima odličnu saradnju. 

U planu je proširenje novim voćnim vrstama 

Ako ste bar jednom proveli dan u voćnjaku znate da je tu mnogo posla, a sagovornik Agrokluba, iako već u lepim godinama, većinu poslova obavlja sam. Ovih dana čeka da mu se dopreme i stubovi, nasloni koje takođe planira sam da postavlja. Kaže, nije to ništa teško, a kondiciju redovno održava plivajući na Drini, čak i ovih prvih prolećnih dana. 

Planovi su veliki, a prvi je proširenje koje palanira za jesen kada će na 30 ari u špalir sistemu posaditi 500 stabla trešnje sorte gizel sa razmakom u redu od 80 cm a između redova tri metra, a želja mu je i nada da se sin malo više angažuje, a onda bi sigurno voćnjak proširio za još jedan hektar. 


Foto prilog


Tagovi

Zasad jabuke Zasad kruške Podizanje zasada Subvencije Plasman voća Milan Jovičić Penzioner Vanredno stanje Špalir


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.