Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 18.01.2016. 14:20

Za uređenje Lunjskih maslinika 1,6 milijuna kuna

Posebno dolazi do izražaja oko 1.500 stabala masline oblice, visokih od pet do osam metara, čija se prosječna starost procjenjuje na 1.200 godina, dok najstarija ima 1.600 godina.

Foto: mzoip.hr
  • 136
  • 10
  • 0

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode će, putem Projekta integracije u EU Natura 2000 financirati projekt pod nazivom Lunjski maslinici - interakcija čovjeka i prirode.

Vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna, a za nekoliko dana bit će raspisan i natječaj za izvođača radova. Time će se, između ostalog, urediti posjetiteljski centar, postaviti signalizacijske i interpretacijske table, urediti amfiteatar za školu u prirodi i vidikovac.

Povećanje broja posjetitelja povećat će i prodaju domaćih proizvoda

"Lunjski maslinici su primjer očuvanosti prirodnih vrijednosti i održive interakcije čovjeka i prirode. Vrijedne ruke maslinara održavaju ova staništa onakvima kakva su već više od tisuću godina. Ovo ministarstvo je prepoznalo napore lokalne zajednice i osiguralo financiranje 1,6 milijuna kuna vrijednog projekta kroz koji će biti uređeni novi posjetiteljski sadržaji. Podizanje razine interpretacije prirodnih i tradicijskih vrijednosti ovog područja pridonijet će povećanju broja posjetitelja, a lokalnom stanovništvu omogućiti razvoj turističkih usluga i plasiranje autohtonih proizvoda", kazao je nakon obilaska Lunjskih maslinika, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

Ovakvo prirodno bogatstvo nema ni Grčka

Lunjski maslinici nalaze se na području grada Novalje, na sjeveru otoka Paga. Prostiru se na oko 24 hektara na kojima raste više od 80.000 stabala masline sorte oblica, cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea. Posebno dolazi do izražaja oko 1.500 stabala oblice, visokih od pet do osam metara, čija se prosječna starost procjenjuje na 1.200 godina, dok je najstarija maslina u Lunu, stara 1.600 godina. Ovaj je maslinik jedinstveni u svijetu zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, čime se ne mogu pohvaliti niti neki puno poznatiji maslinici u Izraelu i Grčkoj.

Foto: mzoip.hr


Tagovi

Lunjski maslinici Nenad Strizrep Masline Oblica Pag Natura 2000 Ministarstvo zaštite okoliša


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.