Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine leske
  • 14.07.2021. 10:00

Za suzbijanje braon mramoraste stenice u zasadima leske - piretroidi

Kako se radi o invazivnoj štetočini, a uslovi koji vladaju u proizvodnji su izuzetno povoljni za njen razvoj, proizvođačima se preporučuje obavezan pregled zasada na prisustvo braon mramoraste stenice.

Foto: PIS Srbija
  • 567
  • 433
  • 0

Na području Srbije, proizvodni zasadi leske se nalaze u različitim fazama razvoja ploda. Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje imaju usni aparat za bodenje i sisanje. Oštećena jezgra bivaju smežurana, plutasta i nepravilnog oblika sa jasno vidljivim ubodnim mestima oko kojih se šire nekrotične površine, što znatno smanjuje kvalitet i tržišnu vrednost ploda leske. Mesta ishrane predstavljaju ulazne otvore za razvoj različitih prouzrokovača truleži ploda, čime se štetnost dodatno uvećava.

Kako se radi o invazivnoj štetočini, a uslovi koji vladaju u proizvodnji su izuzetno povoljni za njen razvoj, proizvođačima se preporučuje obavezan pregled zasada na prisustvo braon mramoraste stenice.

Po potvrdi prisustva preporučuju se mere suzbijanja. U zasadima leske registrovani su sledeći insekticidi iz grupe piretroida koji se mogu koristiti u cilju suzbijanja braon mramoraste stenice:

  • lambda-cihalotrin u količini 0,2 l/ha i
  • deltametrin u koncentraciji 0,05%.

Za uzgoj leske najvažniji su kvalitet zemljišta i prihrana

Podsetimo, štetočina prolazi kroz tri faze razvoja, jaja-larva-odrastao insekt. Jaja polaže na naličju lista, crne boje, po obliku podseća na saće u košnici. Hrani se sokovima iz ksilema i floema, pa time štete koje nanosi ova jedinka mogu biti velikih razmera. Zbog njene sposobnosti da razgrađuje aktivne materije, sve je je teže suzbiti. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Braon mramorasta stenica Zasadi leske Štetočine leske Insekticidi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer