Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 20.12.2020. 14:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Šekovići

Za rođendan podigao zasad šljiva, a planira da ih sadi još i tako podstiče poljoprivredu

U njegovom zasadu od 350 stabala, u selu Tupanari, nekoliko kilometara od Šekovića zastupljene su čačanska rodna, čačanska ljepotica i Stenlej. Ove sorte tolerantne su na virus šarke i daju veće prinose od požegače koja je pred nestajanjem, upravo zbog virusa.

Foto: Bojan Kecman
  • 317
  • 245
  • 0

Miladin Lazić podigao je zasad šljiva nedaleko od Šekovića na tri duluma. Ovo je samo početak, u narednim godinama sadiće još stabala. Nada se da će njegovim primjerom krenuti još stanovnika ovog mjesta, koje će upravo on zastupati u naredne četiri godine.

Miladin, inače pravnik po struci, jedan je od najmlađih načelnika opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Interesantno je da je podigao voćnjak baš na svoj rođendan.

Želi imati svoju sirovinu

"Dugo imam želju da se bavim i voćarstvom. Želim da svojim primjerom podstaknem i ostale da se počnu baviti ovom granom poljoprivrede, konkretno, uzgojem šljiva koja je idealna za gajenje na ovom području. Svake godine pečem rakiju od krušaka i šljiva, ali je sve veći problem naći sirovinu jer je kod nas uglavnom zastupljena sorta požegača koja često ne rodi zbog mraza ili šarke šljiva", objašnjava Lazić.

Svojim primjerom želi i druge motivisati

Kao kaže, želi da ima i bere svoje voće, zato je i posadio za početak, tri duluma a kasnije planira da sadi još. On je u novembru prošle godine donirao sugrađanima 1.000 sadnica šljiva, sorte čačanska rodna.

Šljiva ovdje dobro rodila

U njegovom zasadu od 350 stabala, u selu Tupanari, nekoliko kilometara od Šekovića zastupljene su čačanska rodna, čačanska ljepotica i Stenlej. Ove sorte tolerantne su na virus šarke i daju veće prinose od požegače koja je pred nestajanjem, upravo zbog virusa. Ovdje je i ove godine rodila šljiva, za razliku od zapadnog dijela zemlje, gdje je mraz prouzrokovao ogromnu štetu pomenutoj voćki.

Problem je što dosta roda ostane na grani jer u opštini, sa oko 7.000 stanovnika, sela su sve manje naseljena a voće se, uglavnom ne pazi već se nakon sadnje ostavlja na milost i nemilost bolestima i štetočinama.

Posađene kvalitetne sadnice

Miladin je sadnice nabavio iz rasadnika "Agromedžik" iz Crnjelova kod Bijeljine, koji je lider u istočnom dijelu RS po prodaji sadnica. Riječ je o mladicama sa pikiranom podlogom. One brže stupaju u rod i daju redovne i visoke prinose.

Sadnice su sa pikiranom podlogom

"Planiram i sadnju krušaka, najviše sorte Viljamovka jer se od nje pravi najkvalitetnija rakija. Znam da neće biti lako ali u životu se sve može postići upornim i dugotrajnim radom što od samog sebe stalno očekujem. To ću tražiti i od svih onih sa kojima sarađujem i nastojaću da razvijam poljoprivredu u ovom kraju jer za to zaista ima potencijala", istakao je naš sagovornik.

Posljednjih nekoliko godina mnogo mladih ljudi napustilo je Šekoviće. Otišli su jer nisu imali mnogo mogućnosti za rad i zaposlenje. Možda će energija i primjer ovog mladog čovjeka pomoći drugima u odluci da ostanu u svom gradu i počnu više da se bave poljoprivredom.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj šljiva Miladin Lazić Podigao voćnjak Pečenje rakije Pikirana podloga Kvalitetne sadnice Sorte šljive


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.