Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognosfruit
  • 05.08.2022. 11:00
  • Grad Beograd, Beograd

WAPA: Prognoziran bolji rod jabuka i krušaka uprkos suši

Rod jabuka u Evropi će iznositi iznad 12 miliona, a krušaka oko dva miliona tona.

Foto: Momčilo Karan
  • 421
  • 138
  • 0

Stručnjaci Svetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) prognoziraju bolji rod tog voća u 2022/2023 godini za oko milion tona u odnosu na prethodnu sezonu uprkos suši, odnosno suočavanju kontinenta sa nekoliko toplih talasa, kao i na mraz prethodne zime.

Potrošnja jabuka se smanjila?

Prognoze su saopštene na vodećem svetskom događaju u industriji jabuka i krušaka Prognosfruit 2022 koji je održan u Beogradu. Više od 200 učesnika iz 23 zemlje mogli su od stručnjaka asocijacije da čuju ne samo prognoze o rodu, već da dobiju i odgovore i na mnogo druga pitanja vezana za proizvodnju i plasman navedenog voća.

"Mada smo tokom pandemije primećivali blago povećanu potrošnju jabuka kao voća zdravog za ishranu, ipak u celini gledajući njihova potrošnja se smanjila. Sve se manje jedu, što je tužno, ali istinito. Ali, trudimo se da radimo na kvalitetu - da jabuku približimo potrošačima pre svega kroz nove sorte i ukuse", rekao je predsednik asocijacije WAPA Dominik Vozniak.

Trudimo se da radimo na kvalitetu, rekao je Vozniak (foto: Prognosfruit)

Proizvodnja jabuka i krušaka u Evropskoj uniji, kako je rečeno, i dalje ima rastući trend, za razliku od nekih većih zemalja u svetu, kao što su Kina i SAD, gde imamo blagi pad proizvodnje ovog voća. 

"Zbog toga je važno da se, uz podsticanje konzumacije jabuka i krušaka, usmerimo i na nova tržišta uprkos izazovnoj globalnoj situiaciji", preporučio je generalni sekretar WAPA Filip Binar.

Veća proizvodnja i izvoz iz Srbije

Na konferenciji je ukazano i na trendove u proizvodnji i plasmanu jabuka i krušaka na Zapadnom Balkanu, gde je Srbija istaknuta kao lider u regionu. Kod nas se jabuke proizvode na površini od 27.000 hektara, a proizvodnja se zasniva na savremenim tehnologijama uz pomoć kojih se postižu prinosi od 60 do 80 tona po hektara sa visokim procentom jabuka prve klase.

"Naš izvoz je dostigao preko 190.000 tona, a devizni priliv je po tom osnovu premašio 135 miliona dolara", rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović, navodeći da jabuke iz Srbije osim u neke od okolnih zemalja (Rumunija, Mađarska, Bugarska) stižu i do tržišta Saudijske Arabije, Egipta, Ruske Federacije...,a gotovo svakodnevno se traže putevi za nova tržišta.

Naš izvoz je dostigao preko 190.000 tona, rekao je Mahmutović

Direktor misije USAID-a u Srbiji Deni Robertson takođe je istakao da se sektor agrobiznisa u Srbiji ubrzano razvijao tokom protekle decenije, a posebno voćarstvo, velikim delom zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenju logističke infrastruktre.

"Ponosan sam što mogu da kažem da je Američka agencija za međunarodni razvoj uložila značajna sredstva da podrži tu transformaciju. Srbija ima konkurentsku prednost zahvaljujući raznolikosti i obilju visokokvalitetnog voća, popularnih sorti, konkurentnim troškovima proizvodnje i režimu slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima sa Evropskom unijom", rekao je Robertson.

Domaćin konferencije Prognosfruit 2022 bila je Srpska asocijacija proizvođača jabuka u kojoj su prepoznali da je okupljanje svetskih stručnjaka iz ovog sektora odlična prilika da se svetu predstavi privreda Srbije, promovišu domaći proizvođači i uspostave novi međunarodni kontakti.


Foto prilog


Tagovi

Prognosfruit Wapa Dominik Vozniak Senad Mahmutović Deni Robertson Filip Binar Rod krušaka Rod jabuka


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".