Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovi u julu
  • 04.07.2022. 10:30

Vrijeme je za prvi tretman protiv maslinove muhe

Što su starije, masline imaju veću potrebu za vodom. Koje su obaveze tokom jula u masliniku?

Foto: Depositphotos/luckybusiness
  • 93
  • 53
  • 0

Navodnjavanje maslinika u julu se obavlja u skladu s praćenjem klimatskih prilika, ukoliko imamo sistem za navodnjavanje onda ti obroci ovise o njegovom kapacitetu i tipu tla, tj. njegove propusnosti za vodu. Pri instaliranju ovog sistema bilo bi preporučljivo savjetovati se o njegovim mogućnostima i primjeni.

Ukoliko ne postoji takav sistem, mlade masline imaju potrebu za tri uzastopna navodnjavanja u julu sa količinom od 20 litara. Starije imaju potrebu za dva navodnjavanja sa količinom od 50 litara, a one dugovječnije, recimo starije od 15 godina i do dva navodnjavanja sa 200 litara, navode u svojim preporukama dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić, inženjeri agronomije pri Federalnom agromediteranskom zavodu. 

Korov i gnojidba

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom. Ukoliko se kosi jako je bitno ponašati se u skladu s pravilim održavanja vatre na otvorenom kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Folijarna gnojidba u sedmom mjesecu se obavlja primjenom vodotopivih gnojiva u korist rasta sjemenke naspram mesa ploda, pojedini plodovi u ovom periodu i otpadaju. Razlog tome su štete od štetnika, izražene suše ili nedostatak balansirane folijarne gnojidbe. Kako bi se ovo izbjeglo na karbonatnim tlima gdje može doći do nedostatka kalija, a na crvenicama fosfora i kalcija, gnojidba mora biti balansirana i ravnomjerno raspoređena u vremenu. Tako ako se radi o nedostatku željeza ona se obavlja svakih 10 dana, a tretiranje se obavlja u ranim jutarnjim satima.

Primjena ostalih vodotopivih gnojiva i formulacija u primjeni je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata. Kod folijarne gnojidbe je isto jako bitna čistoća sapnica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Kod zaštite maslina pesticidima čistoća sapnica je isto važna.

Zaštita maslina

Zaštita maslina u julu se obavlja praćenjem pojave maslinove muhe, Dacus oleae, pomoću žutih ploča koja ima tri do pet generacija. Ona je štetnik ploda, ovisno o visini temperatura koje se kreću od 35 °C do 37 °C zavisi intenzitet pojave ovog štetnika. Zaštita se obavlja na bazi aktivnih tvari fentiona, dimetoata, diazinona, triklofona, tetraklorvinfosa, te fosmetata. Prvo tretiranje se obavlja upravo sad, te u mjesecima koji slijede, obično u razmacima od 28 dana.

Pored navedenih štetnika očituje se pojava leptira granotoča, Zeuzera pyrina, polovinom jula pa sve do septembra. Jako bitno da kod uništavanja ovog štetnika mehaničkim putem, uvlačenjem oštrog predmeta u hodnik gusjenice ili uštrcavanjem insekticida, voćarskim voskom zatvorimo ulaz u hodnik kako ne bi došlo do daljnjih šteta po maslini. Kod intenzivnije pojave ovakvih šteta napadnuti dijelovi masline, grane, se odstranjuju rezidbom i spaljuju na za to previđenom mjestu.

Ljetna rezidba je također agrotehnička mjera koja zahtijeva odstranjivanje vodopija i izboja u zoni tla kod masline radi rasterećenja od potrebe za vodom što čine ovi oblici mladih grana. Također, nakon iznosa se spaljuju, a vodopije koje se ostavljaju na primarnim granama kao rezerva za formiranje i očuvanje krošnje daju plod tek nakon tri do četiri godine starosti.     

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Navodnjavanje Gnojidba Zaštita masline Dacus oleae Zeuzera pyrina Miro Barbarić Marija Prlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.