Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljive
  • 28.08.2020. 07:30

Vremenske neprilike pomutile i svetsko tržište šljiva

Vremenske neprilike u Evropi uticale su i na prinose šljiva, što se odrazilo na njihov izvoz, ali i cenu.

Foto: JumpStory
  • 164
  • 162
  • 0

Vremenske neprilike u celoj Evropi imale su loš uticaj na svu poljoprivrednu proizvodnju pa tako i na prinose šljiva. Moglo bi se reći da je Norveška najgore prošla jer je čak 80 odsto berbe propalo zbog snežnih padavina početkom maja. Berba se procenjuje na 600-700 tona (u odnosu na 1.900 tona prošle godine).

Što se tiče belgijske proizvodnje, količina na tržištu uporediva je s prošlogodišnjom. Iako se očekivalo kako će prinosi biti mnogo veći, prolećni mraz takođe je uništio. Kvalitet ploda izgleda dobro, a potražnja za ovim voćem u Belgiji neprestano raste. 

U Nemačkoj i Francuskoj berba započela nešto ranije

Domaće sorte poput Top, Hanita i Cacaks Schöne trenutno dominiraju nemačkim tržištem, a berba je ove godine započela nešto ranije. Budući da je snabdevenost sama po sebi dovoljna, cene se kreću između 1-2 evra/kg. Šljive koje se uvoze najčešće su sorte Čačanka iz Poljske, Češke i Srbije. 

Izuzetno rano sazrevanje nastavilo se tokom cele sezone u Francuskoj, što je ovu godinu učinilo prilično posebnom. Kao rezultat, berba će takođe završiti nešto ranije, a procenjuje se da će prinosi biti za trećinu manji od prošlogodišnjih.

Međutim, manje količine obezbeđuju bolji kvalitet sa visokim sadžajem šećera. Iako su cene dosta pristupačne, potražnja je bila nešto niža u odnosu na prethodne godine, piše Fresh Plaza

Šljiva - konkurentna voćna vrsta na Bliskom istoku

Takođe, dobre cene zabeležene su i u Severnoj Italiji. Na veletržnici Vignola, u Modeni, kvalitet voća je jako dobar, a cene se kreću od 0,80 do tri evra/kg, zavisno od sorte i veličine. Nažalost, zbog mraza izgubljeno je 60 odsto proizvodnje. Regina je trenutno najpopularnija, a kilogram košta između dva do tri evra. Veća potražnja je i za Grossa di Felisio, čija je cena oko 1,50 evra/kg. 

Gubitak brazilskog tržišta doveo do pada cena u Španiji

Količina proizvodnje šljiva u španskoj regiji Estremadura, najvećem dobavljaču voća u zemlji, oko 25 odsto je manja u odnosu na prošlu godinu. Iako je prvi deo sezone bio dobar, kada su u pitanju potražnja i cene, iznenađujuć gubitak brazilskog tržišta doveo je do njihovog pada.

 Stenlej: Šljiva za sve namene

Kada govorimo o Turskoj, ovo se voće uzgajaju širom zemlje, uglavnom duž obale Sredozemnog i Egejskog mora. Proizvodnja se neprestano povećava jer se i hektari šire. Ove godine vremenski uslovi obezbedili su dobar kvalitet ploda. 

U Kini drastičan pad izvoza

Šljiva Shuanghua trenutno je najpopularnija na kineskom tržištu. Prosečna cena je oko 0,49 evra/kg. Najekskluzivnija sorta je, međutim, Fengtang, čija prosečna cena iznosi oko 8,80 €/kg. 

U poslednje vreme i Xiangcui takođe dobija na popularnosti i uzgaja se u sve većem broju regija. Ova sorta se izvozi i u jugoistočnu Aziju. U aprilu su, međutim, vremenski uslovi bili loši i to je uticalo na kvalitet.

Zbog virusa korona i ekstremnih vremenskih uslova, količina izvoza drastično je smanjena ove godine. Štaviše, cena na veletržnici pala je za gotovo trećinu. Izvozna sezona u Kini traje od jula do oktobra, a Sjedinjene Države i Turska glavni su konkurenti. 

Slab rod i loš kvalitet šljive - cena 20 dinara?

Podsetimo, berba čačanske lepotice i ranke u Srbiji je završena. Ono što je u toku je berba čačanske rodne i stenleja koje su prevashodno konzumne vrste. Slabiji rod i kvalitet uticao je da ni otkupna cena ne bude viša od 20 dinara po kilogramu. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Tržište Šljiva Vremenske neprilike Prinosi Cene Izvoz


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u