Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unsko-sanski kanton
  • 31.08.2015. 14:00

Voće i povrće iz BiH na tržištu EU i Turske

Uzgoj voća, povrća i šumskih plodova u BiH sve više dobija na značaju. Bosanska Krajina jedno je od velikih područja gdje se vrši otkup za izvoz u zemlje EU i Turske.

Foto: youtube/Vlada USK
  • 463
  • 50
  • 0

Uzgoj voća, povrća i šumskih plodova ima dugu tradiciju u BiH i predstavlja važnu granu privrede u ovoj zemlji. Otkupom ovih proizvoda bavi se 17 kompanija. Iako se poljoprivrednici često žale kako se od poljoprivrede ne može živjeti, primjer vodećih poljoprivrednih proizvođača sa prostora Unsko-sanskog kantona (USK) pokazuje da postoji mogućnost profitabilne proizvodnje.

Na krastavcima kornišonima ostvaruju se dobri rezultati. U toku ove godine, kompanija Bašo, uz 734 kooperanta ostvarila je rekordnu proizvodnju od 1.960 tona, a očekuju da će ta brojka još rasti jer berba još traje. Osim toga, proizvode i jagode, ali i otkupljuju šumske plodove, a najviše kesten.

Otkup maline još uvijek traje

BiH se odlikuje visokokvalitetnim voćem i povrćem koje se može koristiti kao gotov proizvod, u svježem stanju, ali i kao sirovina za finalni proizvod. Firma Vrganj promet iz Bužima ovih dana intenzivno vrši otkup maline koje prerađuju, jednim dijelom svježe, a drugi dio zamrzavaju. U ovoj sezoni su do sada otkupili oko 700 tona, a plan je da do kraja godine ta cifra poraste na 1.100 tona. U toku su pripreme pošiljke za Tursku, a nakon toga ide i pošiljka za Švicarsku. Navedeni podaci dodatan su poticaj proizvođačima da se odluče na uzgoj maline.

Otkup šumskih plodova krajem 10-og mjeseca

Sa svojih 1.500 kooperanata može se pohvaliti i zadruga Agrodar iz Cazina koja radi u programu krastavca kornišona, maline za svježe i zamrznuto stanje, otkup šumskih plodova prvenstveno kestena i proizvodnju žitarica. Kao pozitivnu sliku ističu da se kooperantima redovno isplaćuju naknade, a direktor Aldin Kuduzović isto djelovanje savjetuje i državnim institucijama kako bi kooperanti mogli da uživaju u plodovima svoga rada. "Naših 2 hiljade tona krastavca kornišona je malo za naše kupce iz Njemačke, koji traže oko 25 hiljada tona godišnje", ističe Kuduzović i dodaje da vide sve veći interes ljudi za ovu proizvodnju što im je izuzetno drago jer imaju obezbijeđen plasman i tržište. Krajem 10-og mjeseca očekuju otkup šumskih plodova, a na vlastitom zemljištu su proizveli oko 500 tona prvoklasne pšenice koja će najvjerovatnije na tržište Turske.

Ministar Polimanac posjetio najuspješnije

"Radili smo ove godine analize i moram se pohvaliti da naš kanton i regija daje najkvalitetnije proizvode na svijetu i time možemo svi biti zadovoljni, ponosni i ići dalje i ulagati", istakao je Kuduzović. Upravo tim povodom Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK posjetio je ova tri subjekta i rekao da će Vlada USK putem Ministarstva poljoprivrede staviti akcent na ovakve poslovne subjekte i dati im veliku podršku. Izrazio je i nastojanja da će ovakvim pristupom doći do velikog broja preduzeća po uzoru na pomenuta.

Foto: youtube/Vlada USK


Tagovi

Uzgoj voća Povrće Šumski plodovi Otkup voća i povrća Zadruga Agrodar Cazin Aldin Kuduzović Dragan Polimanac USK Kooperanti Plasman Sigurno tržište Podrška


Autor

Darmin Hadžić

Više [+]

Darmin je diplomirani pravnik, ali je svoju karijeru posvetio medijima. Nagrađivani je novinar i aktivista.