Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 12.05.2021. 10:00

Višnja i trešnja izložene pegavosti lišća, napadaju i vaši

U zasadima višanja i trešanja registruje se prisustvo crne trešnjine lisne vaši. Zaštitite vaše zasade hemijski ili prirodnim preparatima.

Foto: PIS Srbija
  • 1.387
  • 229
  • 0

Zasadi višanja i trešanja se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze plodnik raste, opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova. Laboratorijskim pregledom apotecija gljive prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) registrovano je prisustvo zrelih askospora u do 60 odsto apotecija, saopštava PIS.

Sa višednevnim kišnim periodom koji se najavljuje za područje cele zemlje, postoji visok rizik od oslobađanja askospora i ostvarenja infekcije lisne mase pomenutim patogenom. Najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove i za infekciju patogenom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila).  

Toplo vreme uticalo na aktivnost insekata - uskoro ponovo kiša

U cilju zaštite višnje i trešnje od navedenih patogena, pred najavljene padavine, proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije dodin u koncentraciji 0,1%.

Borba protiv vaši

U zasadima višanja i trešanja registruje se prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasii).

Kako smo ranije pisali, na stablima se pojavljuju odmah posle cvetanja kada, vrlo brzo, dolazi do uvrtanja listova ka unutra, prema glavnoj žili. List posvetli, a plodovi opadaju, jer larve sisaju sokove iz tkiva, zbog čega peteljke ne mogu da drže plod. Izlučuju mednu rosu koja privlači mrave i čim vidite njih na stablima znajte da su tu prisutne i lisne vaši.

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i ukoliko registruju prisustvo navedene štetočine primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid u koncentraciji 0,025% - u zasadima višanja ili 0,025% - u zasadima trešanja.

Primenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Da ne bi koristili hemijske preparate, postoje i drugi načini borbe. Prvi je, naravno, pomoću koprive. Mnogima je poznato da kada je ostavite da odstoji jedan dan, znači 24 sata, u plastičnoj ili drvenoj kanti, nikako metalnoj, može da se koristi kao insekticid u borbi protiv vaši. Međutim, prskanja moraju da budu češća.

Drugi vid borbe su začini. Da, crni mleveni biber, čili papričica, ljuta mlevena paprika. Pomažu i sirće, rasol, beli luk, cimet, karanfilić, sve što je ljuto. Mešanjem, ali uz dobro ceđenje (da ne bi došlo do začepljenja dizne na prskalici) ne postoji vaš koja može da izdrži prisustvo začina na svom telu koje je meko, bez skeleta. Doze mogu slobodno da se određuju, što ljuće - to bolje.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Pegavost lista trešnje i višnje Crna trešnjina lisna vaš Zaštita voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D