Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje oraha
  • 19.10.2021. 14:10
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Velike količine oraha očisti lako i do deset puta brže nego ručno

Kada završi posao, Aleksandar Jeftić, dušu odmara na svojim plantažama oraha i lješnika na obroncima Kozare. Kako bi olakšao proces čišćenja plodova, sam je izradio mašinu za čišćenje ovog koštuničavog voća.

Foto: Jelena Lukić (ilustracija)
  • 3.765
  • 216
  • 0

Prvo mu je sadnja plantaže oraha bila razbibriga i mjesto gdje se, poslije napornog radnog dana, "pune baterije", a onda je, kako su pristizali plodovi, postajala ozbiljan porodični posao. U jednom trenutku bilo je sasvim jasno da se ne može lako ručno očistiti plod sa 130 stabala oraha, tako da je Prijedorčanin, Aleksandar Jeftić, inače magistar saobraćaja, izumio mašinu koja čisti ovo koštuničavo voće. Skromno kaže da je ta inovacija nastala iz potrebe.

"Mašinu za čišćnje klapine oraha napravio sam od bubnja stare veš mašine, a radi na sličnom principu kao i čerupaljka za piliće, osim što se umjesto gumenih prstiju koriste grube četke", priča za Agroklub Jeftić, kojem je poljoprivreda druga velika ljubav. Dalje pojašnjava da se donji dio, na kojem se nalaze četke, rotira velikom brzinom i tako lagano skida ljusku dok voda sve ispira i čisti.

Na tržištu košta više od 1.500 evra, a on potrošio svega 15 evra

U svom zasadu oraha uzgaja, nekoliko sorti koje sazrijevaju u različito vrijeme.

"Ako čekam da orah sam ispadne iz ljuske, onda ga obično prije mene pokupe ptice ili vjeverice. Takođe, u zadnje vrijeme izražena su oštećenja od štetočine - orahove muhe radi koje opna ove koštuničave vrste pocrni i strune i takve orahe je vrlo teško ručno čistiti", objašnjava naš sagovornik.

Izum nastao od bubnja veš mašine    

Dodaje da je na internetu gledao razne snimke mašina za čišćenje, ovog tipa. Kupovina nije bila opcija jer su one skupe. Kako kaže, uz troškove dostave iznose više od 1.500 evra, a on je potrošio svega oko 15 evra.

Kapacitet joj je oko 50 kilograma za jedan sat i prema njegovoj procjeni, čišćenje je na taj način i do deset puta puta brže nego ručno.

I ranije je pravio originalne izume

A kako su se prinosi iz zasada povećavali, tako se sve više nametala i potreba za novim alatima.

"Pored ove mašine za čišćenje oraha, napravio sam i usisivač za lješnike, perušač, krckalicu, kao i duvaljku koja razdvaja jezgro od ljuske zatim, krckalicu za orahe i sušaru za njih", priča nam on.

Sve ove inovacije mu značajno olakšavaju posao. One teže najčešće obavlja sam, a pri skupljanju i čišćenju plantaža, ima značajnu pomoć porodice. Inače, ovaj svestrani Prijedorčanin, na površini parcele od jednog hektara, ima oko 130 stabala oraha i i oko pola hektara lješnika sa oko 300 žbunova, na dvije parcele, u Malom Palančištu i Gaćanima kod Prijedora.

Svoje inovativne ideje, lako sprovede u djelo 

Prema njegovim riječima, ova godina je bila teška jer je na početku stabla oštetio mraz, a kasnije ih je oštetila suša. Zbog toga je rod lješnika umanjen za oko 50 odsto, a oraha za čak 70 procenata.

Obzirom da su prinosi mali, ovogodišnje tržište i prodaja nisu upitni. Kupci su prijatelji, kolege s posla, poznanici, a određen dio završi i na inostranom tržištu. Cijena očišćenog oraha i lješnika po kilogramu iznosi 18 KM.

Naš Prijedorčanin uspio je svoje inovativne ideje sprovesti u djelo i olakšati poslovanje svog seoskog gazdinstva. Ideja i posla mu ne nedostaje, tako da je sigurno da će na njegovom imanju uskoro osvanuti novi, originalni izum, koji će olakšati rad njemu i njegovoj porodici.


Tagovi

Zasad oraha Aleksandar Jeftić Čišćenje oraha Bubanj veš mašine Prinosi oraha Plantaže lješnika


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.