Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena jagode
  • 18.05.2020. 16:00

Velika razlika otkupne i prodajne cene jagode - proizvođači najviše na gubitku?

Jednostavno država mora da odredi kolika može da bude razlika između cene po kojoj se otkupljuje i cene po kojoj se prodaje. To je najlakši način. Ne možete da kupite jagodu za 100 dinara i da je prodate za 300. Mislim da to nigde u svetu ne postoji, kaže proizvođač Milomir Gavrović iz Jelen Dola.

Foto: Naila Causevic
  • 2.558
  • 70
  • 0

Proizvođači su na početku sezone jagoda bili zadovoljni cenom, koja se kretala i do 380 dinara za kilogram, što je bio drastičan skok u odnosu na prethodnu godinu. Berba u plastenicima je pri kraju, ovih dana ovo bobičasto voće bere se na otvorenom, a zbog pada cene na koju, kako proizvođači kažu, utiču i brojni nakupci, na gubitku je i država, prenosi RTS.

"Jednostavno država mora da odredi kolika može da bude razlika između cene po kojoj se otkupljuje i cene po kojoj se prodaje. To je najlakši način. Ne možete da kupite jagodu za 100 dinara i da je prodate za 300. Mislim da to nigde u svetu ne postoji", kaže proizvođač Milomir Gavrović iz Jelen Dola, za Javni servis.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa USAID-om objavilo je početkom marta, prognozu cena deset odabranih poljoprivrednih proizvoda u 2020. godini. Međutim, među voćem, ipak nije bila i jagoda.

Trgovci zarađuju više od proizvođača?

Berbu jagoda Kristijan Detari iz Kikinde pre nedelju dana je započeo skromnijim učinkom, ali se sada već zahuktava, jer su vremenske prilike pogodne. Pored potražnje za izvoz, na povoljnu cenu jagoda na početku berbe, uticalo je i umanjenje roda za oko petinu, tamo gde su zasade ranih sorti pogodili kasni prolećni mrazevi, piše Dnevnik.

"Povoljna cena sa početka berbe ipak će brzo padati, čim ponuda bude veća, ali na početak se ne možemo žaliti. Tržište mi je kikindska pijaca, mada pre smo za dalju prodaju, jagode isporučivali i marketima, međutim, od toga smo odustali kada se ispostavilo da trgovci zarađuju više nego mi koji proizvodimo", kaže Detari za ovaj list.

Cena domaćih jagoda previsoka?

Kako smo ranije pisali, smatra se da će proizvođači spuštati cene kako se količine pristiglog voća budu povećavale. Jedan od razloga visokih cena bila je i slaba konkurencija proizvoda iz uvoza.


Tagovi

Proizvođači Uzgoj jagoda Cena jagode Otkupna cena voća Prodajna cena Proizvodnja u plastenicima


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...