Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija voća
  • 20.03.2023. 09:00

Vegetacija poranila - zašto to nije dobro za voćke?

Ako je voćka u dobroj kondiciji i ako su oko nje u jesen rasuti NPK đubrivo ili stajsko đubrivo, veće su šanse da će izdržati niske temperature.

Foto: Bojan Kecman
  • 796
  • 84
  • 0

Iako je nedavni hladniji period pogodovao voćkama, posljednje otopljenje dovelo je do naglog kretanja vegetacije koje se ogleda u listanju i cvjetanju voćaka.

Voćari strahuju da će prerano kretanje vegetacije dovesti do izmrzavanja cvjetova u slučaju niskih temperatura krajem marta i početkom aprila.

Breskva najviše ugrožena

Većina ranih sorti breskve je potpuno procvjetala, čak i u nižim i hladnijim područjima, dok je većina sorti šljiva počela sa listanjem i cvjetanjem. Krušake ranijih sorti, kao što su Junska ljepotica i Butira, počele su sa otvranjem listova i ukoro će početi da cvjetaju. Slično je i sa Abate Fetel, dok su Viljamovka i Santa Marija u fazi otvaranja pupoljaka ili početka faze mišje uši, čak i otvaranja listova.

Rodni potencijal manji u odnosu na prošlu godinu

Višnje i trešnje su u fazi bubrenja pupoljaka, kao i jabuke kod kojih su neke sorte u fazi mišje uši. Jedna od prvih sorti koje cvjeta je Ajdared. Kajsije su procvjetale, ali će najvjerovatnije, doći do izmrzavanja cvjetova jer su zabilježene niže jutarnje temperature koje su, po svemu sudeći, izazvale štetu na cvjetovima.

Samo kajsiju malo ko uzgaja tako da skoro niko i ne obraća pažnju na ovu voćnu vrstu.

Ne očekuje se dobar rod krušaka

Na terenu je primjetno da je rodni potencijal krušaka mnogo manji u odnosu na prethodnu godinu dok su ostale voćne vrste mnogo bolje podnijele lanjsku sušu i formirale više rodnih pupoljaka. Ovo se naročito odnosi na trešnju, višnju i šljivu koja, zbog opterećenosti rodom, nije formirala mnogo novih grana tako da, čak i u voćnjacima u kojima nije urađena ljetnja rezidba, nema mnogo posla u zimskoj rezidbi.

Rast temperature dovest će do otvaranja cvjetova

U fazi prvih otvorenih cvjetova voćke podnose temperature od - 2,8 do -4 oC, ako ne traju duže od dva do tri časa.

S obzirom da je ovih dana bilo takvih temperatura moguće je da ima manjih oštećenja na cvjetovima, ali je veći problem to što će se u ovoj sedmici dnevne temperature povećati i sasvim je sigurno da će doći do otvaranja listova i početka cvjetanja kod skoro svih sorti šljiva i krušaka, a najvjerovatnije jabuka, trešanja i šljiva.

Važno je kondiciono stanje voća

Meteorolozi do kraja marta ne najavljuju niže jutarnje temperature, ali je nepoznanica šta će se dešavati u aprilu koji je poznat po čestim smjenama toplog i hladnog vremena. Imajući u vidu posljednje godine, mrazevi se najviše pojavljuju sredinom aprila, a bilo je slučajeva da pričini štetu i krajem četvrtog mjeseca.

Obratite pažnju na cvjetojede - kako ih prepoznati?

Sve će da zavisi od toga da li će voćke biti u fazi punog cvjetanja ili precvjetavanja i formiranih plodića. U posljednjoj fazi dešavaju se najveća oštećenja jer su u fazi punog cvjetanja voćke ipak malo otpornije na niske temperature nego u fazi tek formiranog plodića.

Ako je voćka u dobroj kondiciji i ako su oko nje u jesen rasuti NPK đubrivo ili stajsko đubrivo, veće su šanse da će izdržati niske temperature. Pomažu i aminokiseline koje se primjenjuju od šest i više časova prije mraza, u fazi listanja i cvjetanja. Međutim, treba znati da njihova upotreba može da pomogne do najviše -3oC i ako mraz ne traje više od tri časa.


Fotoprilog


Tagovi

Voće Mrazevi Rodni pupoljci Cvjetanje voća Mišje uši Precvjetavanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.