Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnik
  • 22.10.2015. 14:00

Uzgajanje lešnika - hobi koji se isplati!

Vladimir Perišić i Srećko Ilić odlučili su da iz hobija krenu sa uzgojem lešnika. Danas ova dva momka, posle osam godina rada poseduju tri voćnjaka lešnika sa preko šest stotina stabala.

  • 2.979
  • 522
  • 0

Mladi obrenovčani Vladimir Perišić i Srećko Ilić, odlučili su pre osam godina da zasade sadnice lešnika, a danas su u ovom poslu i više nego uspešni, jer na plantaži u selu Ušće u tri voćnjaka imaju preko šest stotina stabala lešnika.

Na nasleđenoj zemlji pokrenuli proizvodnju

"Moj prijatelj Srećko i ja smo planirali da uložimo novac u sadnice, on je imao nasleđenu zemlju u selu Ušće, i tako smo 2007. godine krenuli sa uzgajanjem lešnika koji je trebao da bude, odnosno još uvek jeste hobi, ali ovaj hobi je veoma brzo počeo da prerasta u nešto više, pa smo pored ovog voćnjaka 2011. i 2013. godine posadili još dva nova, takođe u selu Ušće. Širimo proizvodnju i sviđa nam se da uzgajamo lešnik", ističe Vladimir Perišić.

Slobodne dane i vikende, Vladimir i Srećko provode u voćnjaku, jer posla uvek ima, a neretko im u pomoć pristižu i prijatelji kada je skupljanje lešnika u pitanju, jer lešnik za sada skupljaju ručno. "Posla uvek ima, od okopavanja, orezivanja, zalivanja. Sad smo polumehanizovani, zalivamo na sistem kap po kap, ovih dana zavšavamo skupljanje, imamo još oko četiri ili pet dana posla. Nas dvojica - trojica smo skupljali lešnik mesec dana, osam do deset sati dnevno, kada nas je poslužilo vreme", objašnjava Perišić.

Ljuska lešnika kao sredstvo za ogrev

S obzirom da je prvi deo posla dovoljno razvijen, u planu je i da se krene sa realizacijom druge faze, a ona podrazumeva pronalaženje načina da se što bolje iskoristi ljuska lešnika. "Ona je izuzetno kavlitetna za ogrev, što će biti potrebno u narednim hladnijim danima. Već smo ljuske od lešnika isprobali u formi ogreva sa našim prijateljima, samo je potrebno da vidimo da li može da se paletira i na koji način. Takođe, mnogo granja ostaje, tako da bi se to sve zajedno moglo iskoristiti, a počeli smo i polako da proizvodimo sadni materiajal", kaže Ilić.

Lešnik je veoma tražen na tržištu

Lešnik se traži na tržištu, čak je i defictaran pa se i uvozi, a njegova cena dostiže i do 1.800 dinara za kilogram. Lešnik zahteva rastresita, duboka, umereno vlažna zemljišta i dobru osunčanost terena. Interesovanje za uzgoj lešnika kontinuirano raste ali je problem i dalje dug period ulaganja do pune rodnosti lešnika i povraćaja investicije.

"Dugo se čeka lešnik, a samim tim se i malo ljudi odlučuje za njegov uzgoj i on postaje deficitarna roba, kako u svetu, tako i kod nas, što utiče i na povećanje njegove cene. Ko ima zemlju u svom vlasništvu ili nasleđenu, a ima traktor i određenu mehanizaciju, trebalo bi da uloži u uzgoj lešnika. Bitno je znati da tek posle četvrte i pete godine krećete da ubirate plodove, i vidite finansijsku dobit od toga", zaključuje Ilić.

Prošle godine Vladimir Perišić i Srećko Ilić skupili su oko tonu i po lešnika, a ove godine će možda biti i više prinosa jer se mnogo truda uložilo u razvoj posla.


Tagovi

Lešnik Uzgajanje lešnika Plantaža Voćnjaci Srećko Ilić Vladimir Perišić Obrenovac Voćarstvo Kap po kap Ulaganje Finansijska dobit Prinosi Sadni materijal


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.