Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine jabuke
  • 21.07.2021. 16:15

Uočena pepelnica jabuke i jabukin smotavac - pregledajte zasade

Najveći intenzitet napada zabeležen je na osetljivom (Ajdared, Jonagored) i srednje osetljivom sortimentu (Zlatni Delišes) na pepelnicu jabuke.

Foto: PIS Srbija
  • 164
  • 26
  • 0

Na području Srbije, proizvodni zasadi jabuke nalaze se u fazi ploda oko polovine krajnje veličine do ploda, prosečno 70 odsto od finalne veličine. Vizuelnim pregledom voćnjaka registruje se prisustvo simptoma pepelnice jabuke (lat. Podosphaera leucotricha), koji su posledica sekundarnih infekcija. Najveći intenzitet napada zabeležen je na osetljivom (Ajdared, Jonagored) i srednje osetljivom sortimentu (Zlatni Delišes) na pomenuto oboljenje navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i trenutne temperature pogoduju razvoju i daljem širenju prouzrokovača pepelnice, a u cilju zaštite od navedene infekcije preporučuje se primena fungicida na bazi fluksapiroksada u količini od 0,25 litra po hektaru.

U pojednim voćnjacima prisutna je i populacija običnog paučinara (lat.Tetranychus urticae) i crvene voćne grinje (lat. Panonychus ulmi) a njihova brojnost zavisi od prethodno preduzetih mera, odnosno, od održavanja higijene voćnjaka, ekspozicije terena, prisutnosti protivgradne mreže i brojnih drugih. S obzirom da im je zastupljenost vrlo različita, preporučuje se pažljiv pregled. Obratiti pažnju na činjenicu da se ti insekti javljaju u većem broju po oazama.

Takođe, u toku je piljenje larvi II generacije jabukinog smotavca (lat. Carpocapsa pomonella), te se u cilju zaštite plodova od ubušivanja larvi, voćarima preporučuje insekticidni tretman na bazi acetamiprida, u koncentraciji od 0,025%.

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Kako smo ranije pisali, jabukin smotavac je tamno smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako poznati. Aktivan je noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Rasprostranjen je u svim krajevima gde se jabuka gaji. U našim uslovima ima dve generacije godišnje, a ponekad i treću.

Tokom vegetacije preporuka stručnjaka je da se urade najmanje četiri prskanja. Prvo se obavlja kada su plodovi veličine lešnika (krajem maja - početkom juna, drugo desetak dana nakon prvog. Treće tretiranje radi se u drugoj polovini jula, a deset dana nakon toga sledi i četvrto prskanje (početkom avgusta).


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Štetočine jabuke Pepelnica jabuke Jabukin smotavac Crvena voćna grinja Obični paučinar Zasadi jabuke Insekticidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.