Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj leske
  • 06.11.2019. 14:00
  • Kikinda

Umesto vinove loze u Nakovu sade lešnike

U Nakovu kod Kikinde, na parcelama na kojima su pre Drugog svetskog rata Nemci najviše gajili vinovu lozu, meštani sada sve češće podižu druge voćnjake, a trenutno ima oko 20 hektara pod leskom. 

Foto: Zoran Novaković/Gordana Nastić
  • 421
  • 63
  • 0

Vlasnik jednog mladog voćnjaka je Radovan Zorić (51), koji sa suprugom i dvojicom sinova, petu godinu proizvodi lešnike, koji se u Nakovu prostiru na 20 hektara. Njegov voćnjak od dva hektara, nalazi se na svega sedam kilometara od Kikinde i tek treba da donese značajnije prihode ovoj porodici. Oni su pre pet godina podigli voćnjak. Opredelili su se za koštunjavo voće i na dva hektara zasadili 920 stabala lešnika.

"Gajimo četiri sorte: tonda romana, enis, kosford i tonda bjanka i zasad smo zadovoljni. Voćnjak je već počeo da rađa, još su to mali prinosi, ali su se sorte koje smo odabrali pokazale dosta dobro. Veći prihod, kada se vraća uloženi novac, očekuje se tek od sedme, a pun rod tek oko desete godine," objašnjava Zorić.

Zdravko Vukosavljević uzgaja pšenicu i lesku na istoj parceli

Ove godine 600 kilograma lešnika u ljusci

Da bi se formirao značajniji zasad, poput Zorićevog, potrebna su velika ulaganja. Sem zemljišta koje su kupili mnogo ranije, još oko 20.000 evra uložili su za nabavku sadnica, ograđivanje imanja, sistem za zalivanje "kap po kap" i drugu opremu. Zemljište koje imaju dosta je pogodno za gajenje leski, jer je peskovito. 

Inače na parcelama na kojima su pre Drugog svetskog rata Nemci najviše gajili vinovu lozu, meštani sada sve češće podižu zasade jabuka i lešnika.

"Sve smo finansirali iz sopstvenih sredstava, a onda smo koristili podsticaje od države, dobili smo povraćaj novca za traktor, za sadnice i za automizer. Nadamo se da će ovo biti dobar posao. Zadovoljni smo rodom iako je ove godine lešnika manje nego prošle. Međutim, naš cilj trenutno nije prinos, već želimo da podignemo voćnjak i da ga proširimo. Mi smo ove godine imali 600 kilograma lešnika u ljusci, a trebalo bi da se dobije četiri kilograma očišćenih lešnika po stablu. Po toj računici mi za pet godina bi trebalo da imamo prinos od 3.600 kilograma jezgra lešnika," pojašnjava Zorić.

Značaj pravilne rezidbe lešnika

Sinovi žele da prošire proizvodnju 

U posao su podjednako uključeni supruga i sinovi Dejan (28) i Siniša (24). Niko od četvoro Zorića nema drugi posao i svi su u poljoprivrednoj proizvodnji. Sinovi ne nasleđuju samo voćnjak već žele da žive na selu i tu jednog dana osnuju svoje porodice.

Njihov plan je da kažu podignu još jedan ovakav voćnjak, takođe lešnika. Za njih se opredeljuju jer im nisu potrebne hladnjače, kao za drugo voće. Lešnik može da stoji i čeka kupca. "Završio sam Mašinsku školu u Kikindi, ali ne nameravam da tražim posao u struci. Svoju budućnost vidim u poljoprivredi, jer je lepo raditi na svom imanju i biti svoj gazda. Mislim da proizvodnja lešnika može da bude dugoročno isplativ posao," kaže Dejan Zorić, prenose Večernje novosti. 

Trenutna cena lešnika je oko 1.000 dinara za kilogram, a sve što proizvode Zorići prodaju na pijaci u Kikindi, deo u Novom Sadu, a kupe i poznanici i prijatelji.


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Uzgoj leske Lešnik Leska Voćnjak Peskovito zemljište Sadnice leske Sadnice jabuka Radovan Zorić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.