Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 28.07.2020. 14:00
  • Jablanički okrug, Leskovac

U Leskovcu od grada stradale kruške i šljive, lastari maline uništeni

Šteta je i u opadanju plodova i u smanjenju tehnološke vrednosti ploda. Šljiva i kruška su u fazi intenzivnog porasta sazrevanja, štete su velike, umanjuje se tehnološka vrednost ploda i samim tim i klasa, ukazuje stručnjak za voćarstvo leskovačke službe Aleksandar Mitić.

Foto: Miloš Cvetanović
  • 442
  • 56
  • 0

Veliko nevreme praćeno jakom kišom i gradom, koje je u subotu (25. jula) pogodilo pojedine delove Srbije, napravilo je značajna oštećenja na poljoprivrednim parcelama, a posebno su stradali usevi i voćnjaci u okolini Leskovca.

Miloš Cvetanović iz sela Velika Grabovnica u blizini Leskovca pre nekoliko godina nastavio je porodičnu proizvodnju malina sa svojim bratom. Na površini od 720 kvadratnih metara uzgaja sortu vilamet, dok je na oko 400 malina polka. Zahvaljujući mreži uspeo je da spasi rod polke gde su oštećenja oko 10 do 20 odsto. Međutim, vilamet nije pokriven ovom mrežom te će, kaže, gubici na njoj biti veliki.

Grad naneo 15.000 evra štete u Erdeviku?

"Kod polke ima oštećenja više od vetra i polomljenih grana. Vilamet je baš uništen i kod mene i kod svih drugih koji nisu imali mrežu. Gubici su ne samo za ovu godinu, već su lastari za sledeću godinu u 80 odsto slučajeva uništeni tako da naredne godine će rod biti oslabljen bar za 50 do 60 odsto", napominje Cvetanović.

Kupovina nove mreže

Veća šteta je, dodaje, na mreži nego na samim plodovima. S obzirom na to da se led slio na središnji deo mreže, od težine bi sama popustila, te bi gubici bili još veći. Kako bi to sprečio morao je da je pocepa i isprazni je od grada, ali će ga to dodatno koštati.

"Moraćemo da kupimo novu mrežu. Ovu imamo već dve godine. Ona nam znači da zaštiti maline i od ožegotina. Sada ćemo i za to morati da izdvojimo novac."

Kako bi se oslobodio nakupljenog gradam Cvetanović je morao da pocepa mrežu

Saznajemo, čuo je svega dve protivgradne rakete, a na pitanje da li osigurava useve kaže da se za to do sada nije odlučio.

"Ja ne znam nikog u okolini Leskovca da je osigurao useve. Većinom ljudi ne osiguravaju jer nisu u finansijskoj situaciji", dodaje Cvetanović.

"Obrani" i zeleni plodovi

Pored malina, dosta su stradale i kruške i šljive. U voćnjaku Dragoslava Ranđelovića iz sela Jastrebac kod Vladičinog Hana, koji uzgaja pored pomenutih voća i dunju, lešnik i jabuku na površini od jednog hektara, uništeno je od 10 do 20 odsto plodova.

"Šljiva je dosta bila oborena, bilo je i zelenih plodova koji još uvek nisu počeli da stasavaju, 10 odsto tog zelenog ploda je oboreno na zemlju. Pokupio sam ono što je zrelo, ovo što je zeleno ostalo je tako. Kruške su bile jako lepe i plodovi su bili očuvani i planirao sam da ih prodam kao prvu klasu, ali to je sada nemoguće", navodi Ranđelović.

Kruške koje su planirane za prvu glasu, uništio je grad (foto: Dragoslav Ranđelović)

Ipak, dodaje, dobro je što će oštećene plodove moći da distribuira za preradu.

"I ja ih sam prerađujem, te će jedino za to i moći da ode ovo što je stradalo. Grad je padao pet minuta, bio je krupan, ali ne jak, tako da sam mislio da neće biti većih oštećenja. Međutim, kada sam otišao u voćnjak, ovo su neke prve procene, do 20 odsto je stradalo."

Smanjena tehnološka vrednost ploda

Stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Leskovac Aleksandar Mitić kaže za Agroklub da su ovim nevremenom najviše pogođeni usevi u selima Kukulovce, Palikuća, Veliko Trnjane, zatim deo od Gložana prema Ladovici i u pravcu prema Grdelici.

"Od 15h do 17h grad je napravio veliku štetu, posebno na planini Kukavici gde su stradali malinjaci. Šteta u vinogradima je oko 50-60 odsto. Kukuruzu je dosta napravljena šteta, ostala je samo trska, list na kukuruzu je uništen. Šljiva i kruška su u fazi intenzivnog porasta sazrevanja, štete su velike, umanjuje se tehnološka vrednost ploda i samim tim i klasa", ukazuje Mitić.

Sledeće godine manji prinosi maline

Pretežno su, napominje stručnjak, ugrožene šljive, kruške i delom jabuke. Kada je u pitanju malina izdanak je u velikoj meri oštećen.

"Štete su vidljive i na generativnim organima voćaka i na vegetativnim. Odraziće se to na rod naredne godine. Svi proizvođači koji nisu ubrali plodove imaće velike gubitke, sigurno 20 odsto plodova je stradalo, i to što je ostalo to nije za prvu klasu nego će ići u neku industrijsku preradu."

Efikasnost protivgradne zaštite dve trećine - osigurajte useve?

Grad je, napominje, bio veličine dva do tri centimetra. Na pitanje da li su protivgradne rakete ispaljivane, kaže da jesu, ali da je oblak bio toliko jak da se nije mogao razbiti.

Iako prilikom oštećenja od elementarnih nepogoda proizvođačima, u vidu nadoknade, znatno mogu pomoći osiguravanja parcela, u ovom kraju, kako kaže Mitić, veoma mali procenat poljoprivrednika osigurao je svoje useve.


Tagovi

Nevreme Grad Oštećenja Miloš Cvetanović Dragoslav Ranđelović Aleksandar Mitić Lastari maline Osiguranje


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.