Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj haskapa
  • 15.11.2021. 07:30

U kasnu jesen sadi se sibirska borovnica - podnosi temperature do -47°C

Nije samooplodna voćna vrsta pa je treba saditi barem dve različite sorte zajedno, a preporuka je tri do četiri, koje cvetaju u isto vreme.

Foto: Depositphotos/weha
  • 331
  • 32
  • 0

Haskap ili sibirska borovnica je manje poznata jagodičasta voćna vrsta poreklom iz Azije. Njeno prirodno stanište je u Rusiji, Kini i Japanu, a u novije vreme se sve više uzgaja u Poljskoj i Slovačkoj. Ali, popularnost joj raste i kod nas.

S obzirom na poreklo i prirodno stanište ove biljke da se zaključiti da je otporna na niske temperature. Tako zimi može podneti i one do čak - 47°C. Cveta rano i to pri temperaturama ispod 0°C dok cvetovi mogu izdržati -10°C, pišu dipl.ing.agr. Štefanija Lovernčić i mr.sc. Višnja Šimunović.

S obzirom na te karakteristike, ovo se voće može uzgajati u područjima oštre kontinentalne klime. Najbolje uspeva na sunčanim položajima, s dobro dreniranim, ali vlažnim tlom koje je bogato organskim materijama. Idealan pH je od 5,5 do sedam. Međutim, biljka može podneti i siromašnija zemljišta i polusenku, ali u takvim slučajevima slabije rađa. Nipošto ne podnosi ona koja dugo zadržavaju vodu, jer dolazi do propadanja biljaka, upozoravaju ovi stručnjaci.

Navode da pre sadnje treba napraviti dobru pripremu. Prema analizi zemljišta treba obaviti meliorativnu đubrenje stajskim i mineralnim đubrivima, s većim sadržajem fosfora i kalijuma, a treba ga izorati na dubinu od 30 do 50 cm.

Potrebno je saditi oprašivače

Sadnja se preporučuje u kasnu jesen ili rano proleće sa dvogodišnjim ili trogodišnjim sadnicama koje imaju dobro razvijena tri do četiri izdanka i dobro razvijen korenov sistem. Kontejnerska se može obaviti tokom cele vegetacije.

Ova se voćna vrsta uzgaja kao žbun ili kao živica. Ako se sadi kao žbun, što je i najčešći slučaj uzgoja na plantažama, razmak između redova treba biti tri metra, a unutar reda 1,5 metar. Međutim, ako se uzgaja u obliku živice, onda razmak treba biti jedan metar unutar reda. Prema autorkama ovog rada, na jedan hektar dolazi 2.000 do 3.000 sadnica.

Treba uspostaviti što bolji kontakt korena i tla (Foto: Depositphotos/vladvitek)

Sade se na dubinu kao što su bile posađene u rasadniku.

Koren treba zatrpati rastresitom zemljom, dobro nagaziti i zaliti, kako bi se uspostavio što bolji kontakt korena i zemljišta.

Budući da nije samooplodna voćna vrsta, potrebno je saditi barem dve različite sorte zajedno, a preporuka je tri do četiri, koje cvetaju u isto vreme. Postoje i sorte oprašivači, koje počinju da cvetaju ranije i cvetaju kroz relativno dugo razdoblje.

Kako negovati zasad?

U prve tri do četiri godine najbolja je obrada cele površine mehaničkim putem, nakon toga se međuredni prostor može zatraviti i kositi, a u redu mehanički obrađivati.

Za dobar rast i razvoj žbuna neophodno je sprovoditi navodnjavanje. Žbun se formira tako da se odstrane svi oštećeni i slabi izboji. Kako navode pomenuti stručnjaci, kada on dođe u pun rod, odstranjuju se izrođeni izdanci i tako se pomlađuje i održava u formi. Ako se redovno pomlađuje rezidbom, može doživeti i 30 godina, napomenule su u svom radu.

Sibirska borovnica ima genetski potencijal za dobre prinose, što znači da se redovnim đubrenjem to može i ostvariti. Orijentacijski se preporučuju doze đubriva: 60-70 kg/ha N, 50 kg/ha P2O5 i 90 kg/ha K2O.

Sibirska borovnica ili haskap isplativija za čak 60 odsto u odnosu na običnu?

Ovaj listopadni žbun može da naraste od jednog do tri metra u visinu i 1,5 metar u širinu. Pripada grupi dugovečnih biljaka jer doživi od 25 do 30 godina. Plod je duguljasta bobica plavoljubičaste boje, ukusa koji podseća na borovnicu, a dozreva već u maju.

U trećoj godini po žbunu rodi od pola do jednog kilograma, a u punom rodu može dati tri do pet kilograma (starost žbuna pet do šest godina) ploda. Upravo zbog brzog stupanja u rod i ranog sazrevanja često se plod naziva i majska jagoda.

Može se konzumirati sirova, ili se od nje prave džemovi, želei, osvežavajuća pića, a koristi se i u kulinarstvu kod spremanja jela od divljači i crvenog mesa.


Tagovi

Sibirska borovnica Haskap Uzgoj Njega Sadnja Kačmatska jagoda Majska jagoda Jesenska sadnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.