Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 05.08.2020. 11:30

U Gradišci počela probirna berba krušaka - rod voćaka bit će veći od očekivanog

Iako su polovinom aprila bili očajni zbog čestih mrazeva, situacija u većini sela ove opštine nije loša. Rod je, u odnosu na prošlu godinu, manji 20-30%, osim u slučaju jabuka, sorte Ajdared, koja je na nekim lokalitetima više stradala. Međutim, plodovi su krupni i, generalno, rod je iznad očekivanog.

Foto: Bojan Kecman
  • 293
  • 24
  • 0

Voćari u opštini Gradiška počeli su sa probirnom berbom krušaka, sorte Santa Marija. Iako su polovinom aprila bili očajni zbog čestih mrazeva, situacija u većini sela ove opštine nije loša. Rod je, u odnosu na prošlu godinu, manji 20-30%, osim u slučaju jabuka, sorte Ajdared, koja je na nekim lokalitetima više stradala. Međutim, plodovi su krupni i, generalno, rod je iznad očekivanog. Kvalitet je izvanredan i trenutno najveći problem voćarima predstavlja voda.

Naime, zbog čestih padavina tokom jula postoji mogućnost da plodovi prije berbe budu previše krupni, što se naročito odnosi na Ajdared i što može da predstavlja problem prilikom klasiranja plodova jer plodovi prečnika više od 90 mm vrlo teško nalaze kupca.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Čak je i kruška dobro podnijela mrazne noći. Rod Santa Marije biće od 20 do 30 tona po hektaru. Manje je plodova druge klase, a berba je počela ranije nego što se očekivalo zbog naglog povećanja sadržaja šećera u plodu, do kojeg je došlo uslijed visokih temperatura.

Viljamovka bi mogla dati i više od 30 tona po hektaru

Viljamovka je u većini sela takođe dobro rodila. Kvalitet je izvanredan, nije bilo mnogo problema sa kruškinom buvom i čađavom krastavošću krušaka. Na pojedinim lokalitetima rod će da bude veći od 30 tona po hektaru.

Što se tiče ostalih sorti jabuka; Gala, Zlatni delišes, Crveni delišes, Fudži, Pink Lejdi, Greni Smit, Breburn, Pinova, itd. rod je takođe veoma dobar, kao i kvalitet plodova.

fv
U narednim danima očekuje se objava otkupnih cijena voćaka

S druge strane, koštičavo voće mnogo je slabije rodilo u odnosu na jabučasto. Samo ponegdje se može vidjeti zasad sa slabijim rodom šljiva, a breskvi, kajsija, nektarina, trešanja, skoro da nije bilo.

Pazite na zalivnu normu kod navodnjavanja jabuka, u cilju dobijanja krupnijih plodova

Krajem ove sedmice, od strane otkupljivača, očekuje se objavljivanje otkupnih cijena krušaka, konkretno za sortu Santa Marija. Pretpostavlja se će se kretati oko 0,90 KM/kg, za prvu klasu. Za petnaest do dvadeset dana uslijediće i berba Viljamovke, kao i jabuke, sorta Gala.

Svaki dan očekuje se objava Udruženja voćara RS koje je najavilo da će apelovati na proizvođače da zaštitna cijena jabuka bude 0,80 KM/kg za prvu klasu, a krušaka od 0,90 KM-1,30 KM/kg, u zavisnosti od sorte.


Fotoprilog


Tagovi

Santa Marija Viljamovka Gala Breburn Ajdared Koštičavo voće Udruženje voćara RS


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.