Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 12.10.2020. 09:00

U Čileu kineska malina, u Srbiji naša zaštićena hologramom

U ariljskom kraju uvode dodatnu zaštitu i potvrdu porekla svog voća - hologram koji garantuje kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorte vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja.

Foto: Bigstock/natalya vavilina
  • 228
  • 141
  • 0

Nakon što je svetsko tržište nedavno uzdrmala velika afera - Čileanci, najveći izvoznici maline, uhvaćeni su u prepakivanju maline iz druge zemlje. Tačnije, prema pisanju Reuters-a, u januaru 2017. godine carinska inspekcija u Čileu dobila je dojavu kako se u kompanji "Frutti di Bosco" odvijaju mutni poslovi. Istragom je otkrivena velika prevara - jeftine smrznute maline iz Kine su došle u Čile, tamo su prepakovane i u Kanadu poslate kao vrhunski organski proizvod. 

Kako se kineske smrznute maline prodaju kao organski proizvodi iz Čilea?

S druge strane, u Srbiji, u ariljskom kraju uvode dodatnu zaštitu i potvrdu porekla svog voća - hologram.

Garancija kupcima da je roba srpskog porekla

Laser najpouzdanije i najbrže klasifikuje malinu, a pored najviših standarda bezbednosti prerade, u Mirosaljcima kod Arilja jedna hladnjača je otišla korak dalje. Uz hologramske nalepnice iz kovnice u Topčideru, štite poreklo voća, prenosi RTS.

Direktor hladnjače "Drenovac" Aleksandar Obradović kaže za Javni servis da se u poslednje vreme dešavaju malverzacije u vezi sa trgovinom i preprodajom maline. Naglašava da se hologramom garantuje kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorte vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja.

Nestabilno tržište malina, kupina i ribizle

Kupcima je sve važnije odakle potiče proizvod koji kupuju, a posebno kada se pojave afere poput nedavne u Čileu. Dobra strana u toj priči je da se sada otvara više prostora za srpsku malinu, mada je malinarima i epidemija virusa korona išla naruku jer je porasla tražnja za tim voćem i na domaćem i na stranom tržištu.

Zaštita geografskog porekla, upotpunjena i hologramskom nalepnicom, neminovnost je, kažu stručnjaci, zbog opstanka na tržištu. Zbog raznih malverzacija kupci, uz kvalitet, žele da znaju i poreklo robe.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Hologram Zaštita geografskog porekla Poreklo robe Aleksandar Obradović Vilament Miker


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao