Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mediteranska voćna muva
  • 05.11.2019. 15:00

Turske mandarine vraćene zbog opasne štetočine - mediteranske voćne muve

U Rozelhoznadzoru izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja stanja biljnih proizvoda uvezenih iz Turske. Naime, prošle godine vraćeno je 30 hiljada tona poljoprivrednih proizvoda zbog različitih štetočina, ali i prekomerne količine pesticida.

Foto: Pixabay/3D_Maennchen
  • 341
  • 24
  • 0

Rozelhoznadzor, ruska Federalna agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor, otkrila je opasnu štetočinu u 370 tona mandarina u 16 serija, uvezenih iz Turske. Ta agencija zabranila je ulazak proizvoda i vratila ih u Tursku. 

Prema izjavi Rozelhoznadzora, mediteranska voćna muva pronađena je tokom nadzora od 18. do 20. oktobra, a mandarine su iz Turske došle morskim putem, do luke Novorosijsk. 

Napada od citrusnog voća do paradajza, patlidžana i paprike

Takođe, upozoravaju kako je mediteranska voćna muva među najopasnijim vrstama štetočina. Utiče na preko 100 biljnih sorti, ali uglavnom na voće poput pomorandži, mandarina, limuna, klementina, grejpfruta, ali i banane, šipka, smokve, kajsije, breskve, nektarine, jabuke, šljive, trešnje, vinovu lozu i povrće kao što je paradajz, patlidžan i paprika. 

U Rozelhoznadzoru izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja stanja biljnih proizvoda uvezenih iz Turske. Naime, prošle godine vraćeno je 30 hiljada tona poljoprivrednih proizvoda zbog različitih štetočina, ali i prekomerne količine pesticida. Količina proizvoda kojima je zabranjen uvoz u Rusiju značajno se povećala u prethodnim godinama, piše tr.sputniknews.com

Kako sprečiti širenje štetočine 

Kako bi se sprečilo širenje ove štetočine, vlasnici biljaka domaćina treba da na svojim posedima krče samonikle biljke domaćine mediteranske voćne muve. Zapušteno zemljište treba privesti poljoprivrednoj proizvodnji, redovno ga održavati i obrađivati. Tu je i sprovođenje higijenskih mera prikupljanja svih zaraženih, oštećenih, trulih, otpalih, zaostalih i odbačenih plodova biljaka domaćina mediteranske voćne muve u toku berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe i mere zbrinjavanja tih plodova. 

Za suzbijanje mediteranske voćne muve masovnim ulovom odraslih insekata, vlasnici mogu u zasade da postave žute lepljive ploče ili jednu do dve klopke sa mamcima i insekticidom na bazi dozvoljene aktivne materije po stablu 20 dana pre početka zrenja plodova, na visini od oko dva metra.

U vreme zrenja plodova, oko stabala biljaka u širini prečnika krošnje mogu da se postave PVC folije ili sloj slame debljine oko 25 centimetara da bi se sprečio ulazak larvi iz zaraženih plodova u tlo, a prikupljene larve uništiti.


Tagovi

Mediteranska voćna muva Štetočina Uvoz mandarina Suzbijanje Sprečavanje Rozelhoznadzor


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃