Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita leske
  • 26.05.2020. 18:00

Trulež plodova leske javlja se na mestima napada štetočina - vreme je za zaštitu

Štetočine stvaraju oštećenja kroz koje ulaze gljivice koje stvaraju trulež plodova. Zato, zaštitu treba obaviti kada se primete prva oštećenja plodova od ishrane insekata što je najčešće krajem maja i početkom juna.

Foto: Martina Popić
  • 3.445
  • 66
  • 0

U maju i junu za vreme kišnih perioda u zasadima leske mogu da se pojave gljivice kao što su Monilia fructigena, Monilia laxa, Botrytis cinerea i druge, a koje stvaraju trulež plodova. Kod svih njih se događa to da plodovi trunu i propadaju.

Na primer, kod Monilie dolazi do pojave svetlo do tamno smeđe pege na ljusci leske. Ona se kasnije širi i zahvata celu površinu ploda i brakteje. Kada ova bolest rano napadne, plodovi otpadaju, a neki ostaju na grani sve do kasno u jesen.

Bolesti se najčešće javljaju na oštećenim mestima

Treba uzeti u obzir i to da se većina ovih bolesti često javi na mestima koja oštete insekti poput lešnikovog žiška ili stenica, pa je važna preventivna mera njihovo sprečavanje, kontrola, a po potrebi i suzbijanje.

Lešnikov žižak (Curculio nucum) je pipa s dugačkim i tankim rilom, smeđe boje tela. Ženke polažu jaja u plodove zbog čega oni otpadaju ili postaju crvljivi. U takvim je uslovima zabeleženo propadanje više od 50 odsto roda leske zbog razvoja truleži plodova. Stoga je od prve polovine maja do prve polovine jula kritično razdoblje kada treba pratiti populaciju ove štetočine i preduzimati mere zaštite primenom registrovanih insekticida. Suzbijanje ovog žiška sprovodi se ako je pronađeno tri do četiri odrasle jedinke po grmu, a za njegovo suzbijanje još uvek je registrovan jedino pripravak Calypso SC 480. 

Štetočine leske i način suzbijanja

Razne stenice se takođe javljaju u ovo vreme, a zadnjih godina u voćarstvu, pa tako i u zasadima leske, beležimo rast populacije pojedinih fitofagnih vrsta stenica (npr. Gonocerus, Palomena, Dolycoris). Ovi insekti čine štetu sišući plodove, zbog čega dolazi do njihove deformacije, a osim toga, kroz rupice od sisanja ulaze spore raznih gljivica što dovodi do truljenja. Na njih deluje već spomenuti Calypso.

Smatra se da su direktni gubici od ishrane štetočina jezgrom lešnika manji od posrednih šteta koje nastaju zbog naknadnog razvoja uzročnika truleži plodova. Ubodna mesta na plodovima leske ulazno su mesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima, naročito ako tokom maja i juna beležimo učestalo kišno razdoblje, piše stručnjak mr.sc. Milorad Šubić.

Zaštitu obaviti krajem maja i početkom juna

Zaštitu treba obaviti kada se primete prva oštećenja plodova od dopunske ishrane insekata što je najčešće krajem maja i početkom juna. Takođe, i grad može da izazve oštećenja na plodovima i omogućiti razvoj truleži, pa se preporučuje nakon ove nepogode obaviti zaštitu što pre. 

Navodnjavanje lešnika: Voda može da udvostruči prinos

Kako savetuje dipl.ing.agr. Sanja Gregurić, preventivna zaštita zasada od bolesti obavlja se priparatom Signum, sredinom maja i početkom lipnja. Ovaj preparat ujedno štiti zasad od pepelnice i lisnih pegavosti leske. 


Tagovi

Zaštita leske Trulež plodova Leđnikov žižak Stenice Bolesti leske Otpadanje ploda Pege


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.