Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti maline
  • 05.04.2021. 17:00

Trulež korijena maline: Prenosi se sadnim materijalom i zalijevanjem

U uslovima visoke zemljišne vlage, oslobađaju se zoospore i dolazi do inficiranja korijena. Ako je tlo zaraženo patogen može da se održi i do 15 godina iako se malina ne uzgaja na toj parceli.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 312
  • 15
  • 0

Trulež korijena maline - Phytophtora fragarie var.rubi patogen je sa liste karantinskih štetnih organizama i može nanijeti značajne gubitke u proizvodnji ovog voća. Zaraza se ostvaruje inficiranim sadnim materijalom. Riječ je o zemljišnoj štetočini čijem širenju pogoduje visoka vlažnost tla (ona slabo propustljiva), navodi stručnjak za zaštitu bilja, Ljiljana Jeremić.

Prenosi se i navodnjavanjem vodom u kojoj je prisutan ovaj organizam. U uslovima visoke zemljišne vlage oslobađaju se zoospore i dolazi do inficiranja korijena. Ako je zemlja zaražena, štetočina se održava četiri do 15 godina, iako se malina ne uzgaja na toj parceli.

Bolesno i zdravo tkivo razdvaja jasna linija

Simptomi se prvo uočavaju na nižim dijelovima parcela zbog veće vlažnosti. Najčešće dolazi do sušenja nekoliko biljaka u grupi. Bolest uzrokuje sušenje jednogodišnjih (mladih) i dvogodišnjih (rodnih) izdanaka. Na onim mladim javljaju se ulegnute vodenaste pjege, kasnije dolazi do žutila, a zatim i do sušenja. Na zaraženim rodnim, bočne grane sa listovima žute, venu i suše se duž glavnog i između bočnih nerava.

Prije sadnje jagoda mjesečarki usitnite dobro tlo, tako da noga utone u njega

Mladi izdanci suše se i srpasto povijaju. Prilikom jačih zaraza rodni lastari odumiru prije dozrijevanja plodova, a često i tokom berbe. Struganjem kore sa zaraženog korijena i korijenovog vrata uočavaju se crvenkasto braon ili braonkasto crni dijelovi. Između oboljelog i zdravog tkiva javlja se jasna linija razdvajanja što može biti pouzdan dijagnostički znak prisustva truleži. A inficirane biljke imaju slabo razvijen korijen, ističe Jeremić.

Suzbijanje plamenjače korijena

Kako smo ranije pisali, vrlo bitna stvar je pravljenje bankova prilikom sadnje i nabacivanje brazde sa obe strane reda. Dimenzije bi trebalo da budu 30 do 40 cm. Na taj način pravi se uzvišenje malini i daje se prilika korijenu da se povuče naviše i izbjegne vodu, a takođe obezbjeđuju se i kanali za drenažu sa obe strane reda. Nakon primjene ovih preporuka, može se pristupiti tretiranju fungicidima.

U cilju suzbijanja plamenjače preporučuju se i slijedeće mjere:

  • Zdrav sadni materijal;
  • Malinjake podizati na dreniranim i ocjednim zemljištima, a nepropusna tla treba drenirati;
  • Prilikom sadnje praviti bankove (30-40cm) koji omogućavaju razvoj korijena u zemlji bolje dreniranoj od ostalog dijela zasada;
  • Za podizanje malinjaka koristiti sorte većeg stepena otpornosti (najzastupljenija Vilamet vrlo je osjetljiva, Miker pokazuje izvjesni stepen rezistentnosti);
  • Ukoliko se pojave oboljele biljke, treba ih izvaditi i spaliti.

Od mjesta zaraze inficiranih usjeva, u dužini od dva metra lijevo i desno, treba zaliti rastvorom fungicida na bazi aktivne materije (metalaksil+bakar). Ukoliko se ne izvade biljke, primjenom istog preparata u količini 0,2 l rastvora 0,2-procentnog kvašenjem svake biljke ili upotreba sredstva na bazi metalaksil+mankozeb u jesen prije kiša i na proljeće.

Folijarna primjena fungicida na bazi fosetil-aluminiuma-Aliette flach, kada se prirast poveća za 7,5 cm, takođe može dati zadovoljavajuće rezultate ali samo kod manje osjetljivih sorti i u uslovima koji nisu povoljni za razvoj bolesti, navodi ovaj stručnjak.


Tagovi

Trulež korijena maline Bolesti maline Plamenjača korijena Pesticidi Hemijska zaštita Bankovi zemlje Navodnjavanje


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...