Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine na voću
  • 23.06.2021. 14:00

Trips na beskvama i nektarinama - za izvoz preporučuje se pregled zasada

Prema prognoziranim temperaturama, početak piljenja larvi ove štetočine se očekuje ovih dana. I ova štetočina ima karantinski status u nekim zemljama (Rusija) u koje se izvoze naši proizvodi.

Foto: Depositphotos/Kobolia (ilustracija)
  • 157
  • 7
  • 0

Na području Srbije, započela je berba ranih sorti bresaka i nektarina. Srednje i kasne sorte se nalaze u fazi od plod oko 70 odsto krajnje veličine do obojavanje ploda skoro završeno. Vizuelnim pregledom bresaka i nektarina u pojedinim zasadima registrovano je prisustvo odraslih jedinki i larvi tripsa (Thysanoptera), prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Pored direktnih šteta koje nastaju usled ishrane larvi i odraslih jedinki, tripsi mogu predstavljati i ograničavajući faktor prilikom izvoza našeg voća zbog karantinskog statusa koji pojedine vrste imaju u nekim zemljama gde se izvozi naše voće.

Karantinski status

Takođe, vizuelnim pregledom se registruje prisustvo jaja druge generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). Prema prognoziranim temperaturama, početak piljenja larvi ove štetočine se očekuje ovih dana. I ova štetočina ima karantinski status u nekim zemljama (Rusija) u koje se izvoze naši proizvodi.

Proizvođačima bresaka i nektarina (naročito proizvođačima orijentisanim ka izvozu) se preporučuje pregled zasada na prisustvo navedenih štetočina i po potvrdi njihovog prisustva, primena insekticida na bazi aktivne materije:

  • cijantraniliprol u koncentraciji 0,075 - 0,1% (karenca sedam dana).

Breskvin trips - štetočina koja je sve aktuelnija

Podsetimo, kao i za sve insekte, potrebno je odraditi dobru rezidbu breskve. Većina sorti breskve jako je bujna i izraste do 60 odsto više krošnje nego što je bilo prethodne generacije pa je potrebno rezidbom ukloniti navedeni procenat. Rezidbom se mora rasteretiti krošnja tako da se ne stvore "zagušeni" uslovi, koji pogoduju pojavi breskvinog tripsa.

Zaštita od monilije zavisi od vremenskih uslova

U fazama sazrevanja plodovi bresaka i nektarina su osetljivi na infekciju od strane gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži ploda (Monilinia spp.). Pojedine vrste iz ovog roda imaju karantinski status kako u našoj zemlji tako i u zemljama u koje se izvozi naše voće. Infekcije najčešće nastaju na mestu povreda ploda koje nanose štetočine, u uslovima visoke relativne vlažnosti vazduha (85 odsto) i temperaturama od 22°C do 28°C.

Za područje Vojvodine prognozira se duži period bez padavina i sa visokim temperaturama (preko 30°C), te u ovakvim uslovima koji ne favorizuju razvoj pomenutih patogena, mere zaštite se ne preporučuju.

Veoma toplo vreme - razvoj pegavosti lista šećerne repe

Za područje centralne i južne Srbije prognozira se nestabilno vreme sa mogućim pljuskovitim padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije patogenima prouzrokovačima truleži, te se u cilju zaštite plodova koji su u fazama sazrevanja preporučuje primena registrovanih fungicida na bazi neke od aktivnih materija:

  • tebukonazol u količini 0,5 l/ha (sedam dana karenca);
  • boskalid+piraklostrobin u količini 0,562-0,75 kg/ha (sedam dana karenca);
  • ciprodinil + fludioksonil u količini 0,8-1 kg/ha (14 dana karenca).

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata i pridržavati se uputstva za upotrebu pesticida. Kod ranog sortimenta gde je berba u toku ne treba primenjivati hemijske mere zaštite.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Trips Beskva i nektarina Štetočine voća Izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...