Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voćaka
  • 23.10.2021. 14:00

Trešnju posadite posle opadanja lišća, a pre zimskog mraza

Sadnice trešnje posađene u jesen bolje se ukorenjuju, prilagođavaju novoj sredini, brže kreću s vegetacijom u proleće i bolje rastu.

Foto: Depositphotos/oleksandrberezko (ilustracija)
  • 167
  • 38
  • 0

Trešnje su omiljeno rano voće, a stabla ove voćke često se sade u dvorištima i zasadima. Postoji preko 2.000 sorti koje se razlikuju prema vremenu dozrevanja, obojenosti, krupnoći i slatkoći ploda.

Najviše se uzgaja za potrošnju u svežem stanju, ali se od njenih plodova mogu pripremati sokovi, marmelade, džemovi, kompoti i mnogi dugi proizvodi.

Rizičnije je saditi u proleće

Sadnja sadnica trešnje obavlja se tokom jeseni i ranog proleća. Za taj posao bolje je odabrati jesenji termin, koji se izvodi posle opadanja lišća, a pre pojave zimskih mrazeva. Sadnice koje posadimo tokom jeseni bolje se primaju zbog niza pogodnosti. Njihov koren ima više vlage, bolje se ukorenjuje, formiraju se nove žilice koje se aktiviraju u proleće kada se zemlja dovoljno zagreje. Do proleća se prilagode uslovima nove sredine, a pošto su već ukorenjene brže rastu i bolje se razvijaju.

Kada se ova operacija izvodi u proleće, rizičnija je. Sadnica se istovremeno mora prilagoditi novim uslovima, ukoreniti i krenuti s vegetacijom. Najbolje je to obaviti pre bubrenja pupoljaka.

Kako pristupiti toj operaciji?

Pre početka posla, odabrati sunčan dan bez kiše i vetra. Temperatura vazduha treba biti iznad 10°C. Takođe, pažljivo odabrati i mesto sadnje. Trešnja voli osunčana mesta, ali zaklonjena od jakog vetra. Najviše joj odgovaraju južne padine. Ne podnosi senku. Zemljište treba biti neutralne pH reakcije, propusno i rastresito. Ova voćka ne podnosi zabarena, hladna i teška zemljišta. Za sadnju odaberite kvalitetne sadnice.

Pre toga odrezati vrhove korena i slomljene korenčiće. Na taj način ćemo podstaknuti rast novog korenja. Dobro je nekoliko sati pre sadnje koren potopiti u rastvor stajskog đubriva, ilovače i vode.

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Iskopana sadna jama treba da bude 50 centimetra duboka i 70 cm široka. Na njeno dno dodajemo organsko đubrivo, pepeo i sve izmešamo sa zemljom. Na taj sloj dodajemo tanji sloj zemlje i postavljamo sadnicu. Tokom zatrpavanja, protresemo sadnicu kako bi zemlja ispunila prostor između žila korena. Tako ćemo sprečiti formiranje vazdušnih džepova koji mogu dovesti do njenog propadanja. Izgazimo zemlju kojom smo je zatrpali i to od kraja sadne jame prema stablu.

Prilikom sadnje pazimo da je ne posadimo preduboko. Optimalno je da to bude na istu dubinu na kojoj je sadnica rasla, a što se vidi na korenovom vratu. Kada je posađena, zalije se sa dve do četiri kante vode. Količina vode zavisi od vlažnosti zemlje.

Pored nje postaviti kolac za koji je vežemo da stoji čvrsto i da je vetar ne iskrivi ili slomi. Ukoliko se tokom zime predviđaju niske temperature, od izmrzavanja možemo je zaštiti granama crnogorice. U te svrhe dobro će poslužiti i kukuruzovina, karton, ali tada postoji opasnost od naseljavanja voluharica i miševa koji im mogu oštetiti koren. Mlade sadnice mrežastim omotačem zaštititi od zečeva i srna.


Tagovi

Sadnja trešnje Jesenja sadnja Sadnice trešnje Ukorenjivanje Organsko đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.