Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 23.07.2021. 13:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Traje berba borovnice u USK: Na hektaru zasada zarada i do 10.000 KM

Sve je više onih koji se odlučuju za ovu voćnu kulturu, a pretpostavka je da je pod njom više od sedam hektara. Najveći među njima u tom kantonu je Nusret Sušić

Foto: Depositphotos/Avrora-Andrey
  • 503
  • 155
  • 0

U Unsko-sanskom kantonu u toku je berba borovnica na plantažama. Kako pišu nezavisne, proizvođači su zadovoljni urodom i potražnjom na tržištu. 

Sve je više onih koji se odlučuju za ovu voćnu kulturu, a pretpostavka je da je pod njom više od sedam hektara. Najveći među njima u tom kantonu je Nusret Sušić koji je prve sadnice na 2,5 hektara posadio 2016. godine. Tri godine poslije ubrao je sedam tona, a ove očekuje duplo i više - 15 tona zbog čega je angažirao i dodatne radnike koji ovih dana rade od jutra do mraka. 

Kaže da je riječ o ekološkom proizvodu jer ne koristi hemijske preparate. Uzgaja ih u kontejnerima, u posbnoj vrsti zemlje. Ističe da se po hektaru može mjesečno zaraditi 10.000 KM.  

"Uzgajanje borovnice se mnogo razlikuje od drugih voćaka. Jako je osjetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Zahtijeva konstantnu pažnju, okopavanje, navodnjavanje, ali i nabavku kvalitetnih sadnica. Prva zarada može se očekivati tek nakon tri godine", objašnjava Sušić. 

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

Prednost uzgoja na ovom području je što borovnica ondje dozrijeva u junu i julu, kada je nestašica na evropskom tržištu pa onda ovo voće dostiže najvišu cijenu. 

Također, ova voćna kultura plodove daje dugi niz godina, između 30 i 50. Branje je lakše od jagode ili naline, plod joj je otporniji na transport, a i ima duži period branja. 


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

Uzgoj borovnice Borovnica Nusret Sušić Berba borovnice Zarada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]