Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarska breskva
  • 18.10.2015. 15:00

Tradicionalna voćna vrsta na nesvakidašnji način

Za predstojeće hladne dane i zimsku trpezu voćar iz Leskovca spremio je zdrav i ukusan specijalitet. U pitanju je tradicionalna voćna vrsta na nesvakidašnji način.

  • 679
  • 95
  • 0

Jedna od poslastica tradicionalne zimnice jeste i suvo voće. Ono se često nalazi na posnim i prazničnim trpezama, ali je zbog blagotvornog dejstva na zdravlje pogodno i za svakodnevnu ishranu.

Na tržištu suvog voća najčešće se mogu naći šljive, smokve, grožđe, kajsije i egzotično voće. Vinogradarska breskva ili praska, osim u svežem stanju ili prerađena u sokove, kompote, džemove, izuzetno je ukusna i kao osušena.

Vinogradarska breskva prava retkost među suvim voćem

vinogradarska breskva- zimska poslastica
Vinogradarska breskva kao zimska poslastica

Dragan Stanojević, voćar iz Leskovca, ove sezone je deo prinosa vinogradarske breskve iz svog voćnjaka osušio. Poseban ukus i naglašena aroma vinogradarske breskve u suvoj varijanti čine je atraktivnim proizvodom koji je prava retkost na tržištu.

"U ponudi imam suve vinogradarske breskve bez koštice i one sa košticom. Proizvod plasiram na pijaci, u prodavnicama zdrave hrane i nadkupcima. Za svoje proizvode posedujem sertifikat o ispravnosti. Zasad vinogradarske breskve je na površini od 1 hektara. Ove godine na pola hektara ubrao sam 7,5 tona, a sledeće godine očekujem pun rod, pa ću određenu količinu preraditi u slatko i kompot.”

U sušari zdravi i zreli plodovi

Sušara za vinogradarske breskve
Za 1kg suvih bresaka

potrebno je 5 - 5,5 kg svežih

Kada voda iz svežeg voća ispari, koncentracija šećera i kalorija u suvom voću ostaje. Suva breskva predstavlja odličan izvor minerala, vitamina, biljnih vlakana i ugljenih hidrata. A pošto se ceo proces odvija bez upotrebe hemijskih sredstava, proizvod spada u zdravu hranu.

"Nakon berbe, zdravi i zreli plodovi ujednačenog kvaliteta se peru, prepolovljuju i odvajaju od koščica. Polutke breskava se raspoređuju na lese i zatim ubacuju u sušaru. Proces sušenja se odvija na temperaturi od 70 do 75°C i traje 5 do 6 sati, što zavisi od veličine ploda. Za kilogram suvih potrebno je od 5 do 5,5 kg svežih breskava", objašnjava Stanojević.

Posvećenost voćarstvu

zasadi vinogradarske breskve
Podizanje zasada 2013. godine

Odluku da se okrene sušenju ovaj je proizvođač je doneo zbog niske otkupne cena voća. Nedostatak hladnjače, zadruga i udruženja uslovljavali su ga da proizvode prodaje preprodavcima po ceni koja njemu, kao i većini poljoprivrednih proizvođača, donosi gubitak. Na putu od njegovog voćnjaka do krajnjih potrošača cena sveže breskve se nekoliko puta uveća, a korist imaju jedino preprodavci.

Dragan se voćarstvom bavi 6 godina. "Sada imam 52 godine i kako posla nema, posebno ovde na jugu Srbije, voćarstvo mi pruža sigurnost. Pored vinogradarske breskve imam 2 hektara pod jagodom, 2 hektara pod višnjom i 10 ari pod malinom. Nameravam da zasadim i šljivu. Država nema sluha za proizvođače kao što sam ja, ali ja ne odustajem od voćarstva i nadam se proširenju zasada", zaključuje na kraju Stanojević.


Foto prilog


Tagovi

Vinogradarska breskva Praska Suvo voće Voćarstvo Sušara Proces sušenja Dragan Stanojević Sertifikat Zdrava hrana Otkupna cena Voćarstvo


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić