Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje
  • 18.05.2021. 07:30

Švajcarski proizvođači trešanja u problemu zbog pesticida, a holandski zbog oluje

Prema udruženju "Basel Fruit Association" probleme im stvaraju ekološke inicijative, a smatraju da to područje nije prikladno za zaštitu alternativnim metodama.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 144
  • 162
  • 0

Prema udruženju "Basel Fruit Association", svaka druga trešnja u Švajcarskoj dolazi iz Basela, što je oko tri hiljade tona godišnje. Stoga iz ovog udruženja smatraju da je proizvodnja ove vrste voća upravo u toj regiji najvažnija, prenosi lid.ch.

Uzgajaju ih na oko 150 hektara površine, a više od 200 poljoprivrednika delimično ili u potpunosti zavisi od te proizvodnje. Kako tvrde iz spomenutog udruženja, trenutno im probleme stvaraju ekološke inicijative, a smatraju da to područje nije prikladno za zaštitu alternativnim metodama i zahtevaju kontrolisanu upotrebu pesticida koji su tamo ograničeni.

Prema njima, trešnje zahtevaju odgovarajuću zaštitu od bolesti, jer još uvek nema otpornih sorti. Takođe, napominju da su insekticidi važni, jer kupci ne bi želeli da plaćaju plodove pune crva.

"Ako se voćarima zabrani agrohemijska zaštita, u vlažnim bi godinama mogli u potpunosti da izgubimo rod", izjavio je, Ernst Liti, voćar i predsednik udruženja.

"Zabrana pesticida onemogući će proizvođačima u Bazelu da i dalje snabdevaju švajcarsko tržište potrebnim količinama i kvalitetnim trešnjama", upozorio je rekavši da su inicijative dobro zamišljene, ali previše ekstremne. Dodao je da mu se čini da potrošači još uvek nisu svega svesni te da je radi toga njihovo udruženje pokrenulo edukacijsku kampanju.

U toj državi pokrenute su dve inicijative koje se tiču upotrebe pesticida. Prva je da samo gazdinstva koja ne koriste hemijske supstance dobijaju direktne podsticaje, a druga u potpunosti zabraniti pesticide. Od obe ideje građani će moći glasati na referendumu koji bi trebalo da se održi za manje od mesec dana. 

Holandske voćnjake poharala oluja

Osim švajcarskih u problemima su i holandski voćari. Tamo je jaka oluja pretprošle nedelje nanela znatne štete u zasadima.

"Nikada nisam video tako jaku oluju tokom perioda rasta trešanja", izjavio je za Fresh Plazu Jan Hoekstra, vlasnik kompanije "Fruitbedrijf Hoekstra" koja proizvodi i prodaje voće i povrće.

Dodao je da su stabla na oko pola hektara zasada zaštitili plastičnim folijama koje je nevreme uništilo.

"Popravka će trajati najmanje dve nedelje, a nova folija će nas koštati oko 5.000 evra", rekao je. Uprkos tome veruje da će rod biti dobar i kaže da čine sve da pčele što bolje opraše cvetove.


Tagovi

Švajcarska Holandija Pesticidi Oluja Rod trešanja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.