Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kruške
  • 17.04.2020. 12:00

Suzbijte kruškinu buvu bez insekticida - sirćetom, sodom, glinom

Upotrebom insekticida uništavaju se i korisni insekti, a kruškina buva brže se oporavlja i ponovo napada voćke. Zato, ako vidite bubamaru i zlatooku u voćnjaku, nemojte tretirati kruške. Ostavite im prostor da urade vaš posao.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.231
  • 94
  • 1

Mnogi voćari su obavili tretman u zasadima u februaru i martu, sa preparatima na bazi bakra kao i sa insekticidima protiv imaga kruškine buve (Psylla sp.). Međutim, duži period visokih temperatura omogućio je i duže polaganje jaja pa se, nakon prolaska kratkotrajne hladnijeg talasa, očekuje napad ove štetočine u vidu lučenja medne rose koja dovodi do prljanja plodova i njihovog slabijeg kvaliteta.

Umesto abamektina - kaolinska glina

Proizvođačima koji se odluče na primenu insekticida, nije preporučljivo da koriste one na bazi abamektina jer se, sudeći po izveštajima sa terena, štetočina prilagodila na ovu aktivnu materiju koja se koristi godinama, često i prilikom zaštite stabla.

Kako uspešno suzbiti kruškinu buvu?

U poslednje vreme sve više su popularni organski preparati, kao i najnoviji insekticid na bazi aktivne materije spinetoram i spirotetramat, koji su naročito dobri za zaštitu od druge i treće generacije. Isto tako, mogu da se primene i sredstva na bazi piriproksifena, bifentrina i slično.

Slabiji napad buve mogu da očekuju poljoprivrednici koji su u februaru primenili kaolinsku glinu, 40 - 60 kg po hektaru/1000 litara vode jer glina iritira krila imaga buve prilikom polaganja jaja.

Pokušajte sa sirćetom i sodom bikarbonom

Ako potraje duže period velike vlage, ne bi trebalo da bude problema u zaštiti jer ovaj štetni insekt ne voli kišu i niže temperature. Odgovaraju mu duži sunčani i sušni periodi što će, verovatno, biti slučaj u ovoj godini. Problem stvara i upotreba azotnih đubriva koja je neophodna kako bi voćke mogle da iznesu rod ali, s druge strane, rast mladara i listova pojačava napad buve.

Oprezno sa upotrebom azotnih đubriva

Postoji još načina, i to ekoloških, da se rešite štetočine. Radi se o tome da se za zaštitu koristi sirće i soda bikarbona. Kombinacija ove dve supstance stvara so koja, uz primenu većih količina vode, isušuje mednu rosu kojom su obložene larve buve i skida ih sa površine lista i grana.

Dovoljno je kilogram sode bikarbone i 10 litara sirćeta (što veći procenat alkohola tim bolje) na 1.500 litara vode. Neki proizvođači koriste ovu metodu za drugu i treću generaciju buve, ali može da se koristi i za larve prve generacije.

Bubamara i zlatooka

Drugi način je potpuno odsustvo primene insekticida. Primećeno je da nije bilo većih šteta od buve u voćnjacima bez obavljenih tretmana insekticidima. Posao su odradile bubamara (Coccinellidae) i zlatooka (Chrysoperla carnea) koje su prirodni predatori larvi buva.

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne insekte

Upotrebom insekticida uništavaju se i korisni insekti a kruškina buva brže se oporavlja i ponovo napada voćke. Zato, ako vidite bubamaru i zlatooku, nemojte tretirati kruške. Ostavite im prostor da urade vaš posao. Neće biti ni lisnih vaši, a napad buve sigurno će da bude beznačajan, naročito na stablima na kojima je odrađena zimska rezidba.


Tagovi

Kruškina buva Primena insketicida Organski preparati Ekološka rešenja Abamektin Kaolinska glina Zaštita kruške Korisni insekti Azotna đubriva Zimska rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.