Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani borovnice
  • 10.08.2022. 13:30

Suša uticala na rod i kvalitet šumske borovnice

Cijene se kreću od pet do 15 maraka, a u područjima gdje je više vode, borovnica je bolje rodila

Foto: TO Foča
  • 87
  • 19
  • 0

Nakon Foče i u Trebinju je promotivno-prodajnom prezentacijom borovnice i proizvoda od borovnice održana manifestacija "Dani borovnice", koju su zajedno organizirale turističke organizacije iz ova dva grada. Pored svježih borovnica, ubranih na Zelengori na visini od 1.500 metara, na štandovima su se našli proizvodi pripremljeni od ovog voća kao što su likeri, slatko, sokovi i kolači, kao i ljekovito bilje.

Suša je ove godine, kako su naveli izlagači, uticala na rod i kvalitet borovnice. Cijene se kreću od pet do 15 maraka, a u područjima gdje je više vode, borovnica je i bolje rodila. 

"Tu je i borovnica kvalitetnija i sve gdje su malo vlažnija područja, a gdje je kamenitije, jer inače planina je takva, podliježe krševima, tu su baš stradale, došlo je do sušenja", rekla je Velenka Stanojević tokom manifestacije u Foči, za RTRS

Namjera je da se ova voćka, u Nacionalnom parku "Sutjeska", gdje je, kako navode, i najkvalitetnija, zaštiti i upiše na listu brendiranih plodova. Spomenka Popadić, direktorica Turističke organizacije Foča kaže Dani borovnice za cilj imaju promociju prirodnog naslijeđa ovog kraja i vrijednosti općine "s obzirom da se borovnica bere na platou Zelengore, Volujaka i Maglića."

Aleksandar Vidojević iz NP "Sutjeska" ističe kako rade na certifikaciji organske proizvodnje, posebno šumskih plodova, te se nada kako će već naredne godine imati u ponudu borovnicu organskog porijekla. 


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

Borovnica Dani borovnice Foča Trebinje Zelengora Spomenka Popadić Aleksandar Vidojević Velenka Stanojević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.