Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 28.11.2017. 08:15

Suša ugrozila i formiranje novih pupoljaka

Voćari su očekivali da će ova godina biti jedna od rodnijih, poput 2013. Njihova očekivanja nisu ispunjena, a suša koja je zadesila našu zemlju uticaće i na nove pupoljke.

Foto: Vjekoslav Hudolin, Jasna Bajšanski
  • 629
  • 46
  • 0

Na osnovu analize pupoljaka na početku godine, voćari su očekivali da će ova godina biti jedna od rodnijih, poput 2013. godine. Ali, zbog pojave ranih prolećnih mrazeva u trećoj dekadi marta i početkom aprila, dogodilo se izmrzavanje pupoljaka. Ova pojava je izuzetno bila izražena u centralnoj, južnoj i zapadnoj Srbiji.

U vreme oprašivanja i oplodnje vremenski uslovi su takođe bili jako loši. Posebno su se odrazili na zasade trešnje, kao i jabuke kod koje je došlo do formiranja malog broja semenki, što je konačno uticalo na visinu prinosa. Sledi velika suša, koja imala i velike posledice. Tuča grada, olujni vetrovi, koji se ne pamte, posebno u Banatu i u Sremu, a koji su u pojedinim voćnjacima srušili komplete sisteme protivgradne zaštite, proizvođačima su naneli velike štete.

Problemi kod novopodignutih zasada

Problemi su se javili i kod novopodignutih zasada. U njima je primećeno veliko sušenje sadnica, počev od proleća zbog izmrzavanja, pa do perioda suše.

Keserović: Smanjen je i kvalitet voća

"Zasadi koji su podignuti u jesen sušili su se zbog niskih temperatura vazduha, koje su se u Vojvodini spuštale i do 23 stepena ispod nule. Došlo je do izmrzavanja srži, a kasnije i do sušenja tih sadnica. Procenjujem da su posledice od izmrzavanja i suše izražene u novcu u visini od 150 miliona evra i da je prinos voća ove godine smanjen na otprilike 300.000 tona. Bez obzira na tešku proizvodnu godinu, proizvođači ipak mogu biti zadovoljni, osim onih koji uzgajaju kupine i maline. Ovo se posebno odnosi na proizvođače malina u Vojvodini. I pre tri godine sam upozoravao da Vojvodina nije lokalitet za proizvodnju ove voćene vrste", kaže prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Osim prinosa, smanjen i kvalitet voća

Vremenski uslovi ove godine, osim što su uticali na smanjenje prinosa, doveli su do smanjenja kvaliteta voća. Plodovi su sitniji i to je umanjilo rod. Ono što je još jako važno je indirektni uticaj suše tokom jula i avgusta, koji će se odraziti na formiranje pupoljaka u 2018. godini. Kod nekih sorti šljiva skoro da je došlo do sušenja, ne samo listova i mladara, već i pojedinih grana. To će svakako uticati na rod naredne godine.

Savremena tenologija ipak donela dobre rezultate

Visoke cene ipak su dostignute kod višnje, trešnje i izuzetno kvalitetnih sorti jabuka. Izvoz se odvija ne samo ka ruskom, već i ka evropskom tržištu.

Trešnje

"Trenutna dešavanja u proizvodnji jabuke, kao i ostalih voćnih vrsta, je dokaz značaja upotrebe savremenih tehnologija proizvodnje. Treba forsirati kvalitet, jer kada je on prisutan, proizvođači se mogu pojaviti na evropskom tržištu. I dalje je prisutno veliko interesovanje za podizanje voćnjaka. Mnogi proizvođači su odlučili da se preorijentišu na intenzivnu proizvodnju. Moja vizija i jeste da se polako menja struktura poljoprivredne proizvodnje u celoj Srbiji, da se prelazi na visokointenzivne kulture poput voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, stočarstva, proizvodnje sadnog materijala, ukrasnog bilja", dodao je Keserović.

Foto: Vjekoslav Hudolin, Jasna Bajšanski


Tagovi

Proizvodna godina Očekivanja voćara Analize pupoljaka Prolećni mrazevi Oprašivanje i oplodnja Izmrzavanje pupoljaka Suša Olujni vetrovi Umanjen rod Lošiji kvalitet Savremena tehnologija Zoran Keserović


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin