Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 13.11.2021. 10:00

Stubasto voće daje rod već u prvoj godini, a i dekorativno je

Prednosti jesenje sadnje voća su višebrojne, a najznačajnija je da se sadnice bolje primaju, pliće formiraju koren i brzina porasta prvih godina je izražajnija.

Foto: Depositphotos/hansenn
  • 6.497
  • 167
  • 0

Poslednjih godina sve je više zainteresovanih proizvođača za sadnju stubastog voća, naročito jabuka. Šta je razlog tome?

Stubaste jabuke omiljene su i popularne iz više razloga, ali pre svega zato što su veoma dekorativne i zauzimaju manji prostor. Dakle, omogućava se gajenje većeg broja stabala po jedinici površine. Razmak sadnica u redu je 0,5 do 0,7 m, kao i 1,2 metar između redova. Zatim, interesantne su zato što daju rod već u prvoj godini dok se u petoj ili šestoj sezoni prinos ustali na oko 10 do 15 kilograma.

Jedna od prednosti je i ta što se plodovi lako beru sa tako niskih i slabo bujnih stabala. Najviše se sade u dvorištu zato što ne zauzimaju velike površine svojom krošnjom. Rezidba ovih jabuka je minimalna. Trenutno je najveća potražnja za njihovim sadnicama i ima ih osam sorti od kojih su najtraženije: rumeno vreteno, polka, kraljica čardaša, zeleni dragulj, vojvođanski smaragd, đerdan i mnoge druge.

Brojne prednosti jesenje sadnje voća

Posle jabuke, najtraženije su stubaste kruške kojih ima samo tri sorte za sada, a povećava se potražnja i ostalih voćih vrsta stubastog tipa. Pomenute sadnice nešto su skuplje u odnosu na obične i mogu da se nabave u svim bolje snabdevenim agro centrima.

Prilikom nabavke sadnica potrebno je voditi računa o izboru sorte pošto je jabuka stranooplodna voćna vrsta što znači da pored osnovne, moraju se posaditi i sorte koji su oprašivači. Preporučuje se sadnja bar tri sorte.

Sadnja voća može da se obavi tokom jeseni, zime ili u toku ranog proleća, ali poželjno je izbegavati je kada je smrznuto i previše vlažno zemljište. Najčešće se taj posao vrši tokom jeseni.

Stubaste jabuke: Visoki prinosi na malim površinama

Pre svake sadnje potrebno je na odabranoj parceli uraditi analizu zemljišta, te ako ona ispunjava zahteve voćke, pristupa se samoj pripremi zemljišta. Ta priprema podrazumeva čišćenje, ravnanje, rigolovanje, odnosno, dublju obradu, kao i plitku obradu zemlje. Nakon toga, obavljaju se radovi poput razmeravanja, obeležavanja sadnih mesta, kopanje jama za sadnju i pripremu sadnica za pomenutu operaciju.

Prednosti jesenje sadnje voća su višebrojne, a najznačajnija je da se sadnice bolje primaju, pliće formiraju koren i brzina porasta prvih godina je izražajnija. Takođe izbegava se isušivanje i izmrzavanje korena tokom njihovog čuvanja u zimskom periodu, što sve utiče na viši procenat primitka kada se sadi na jesen.

Kako temperature vazduha nisu ispod nule, ko iz određenog razloga nije obavio pomenuti posao ranije, može još pristupiti sadnji voća.


Tagovi

Stubasto voće Stubaste jabuke Stubaste kruške Rezidba Jesenja sadnja Sadnice Sadnja voća Analiza zemljišta


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.