Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kajsija
  • 01.03.2021. 10:00

Štete na kajsiji usled mraza - kako će se to odraziti na rod?

Najveće štete od mraza nastaju, prema rečima Zorana Keserovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u fazi kada voće cveta ili precvetava, a ako se ponove niske temperature u fazi kada odmakne formiranje plodova voće je otpornije.

Foto: Depositphotos/Elena Schweitzer (ilustracija)
  • 311
  • 20
  • 0

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da su niske temperature krajem februara oštetile neke sorte kajsija u Srbiji koje su rano procvetale, ali da ako više ne bude mrazeva, to neće značajnije uticati na ukupan rod tog voća, prenosi Beta.

Dodao je da je pre dvadesetak godina kajsija, kao i ove godine, rano cvetala, krajem februara, a da će se konačna šteta videti za mesec-dva u zavisnosti od toga da li će se u martu ponoviti niske temperatura, kako je najavljeno.

Najveće štete od mraza nastaju, prema njegovim rečima, u fazi kada voće cveta ili precvetava, a ako se ponove niske temperature u fazi kada odmakne formiranje plodova voće je otpornije.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

Podsetimo, prošle godine je krajem marta iznenadni sneg najviše oštetio šljivu i kajsiju. Na kajsiji je u tom trenutku bilo otvoreno preko 80 odsto cvetova. Tada zadimljavanje voćnjaka nije bila adekvatna mera zaštite.

"Jedina nada je da, ako se formira led oko cvetova, delimično će poslužiti kao termoizolator i štitiće kajsiju do temperature od -1 do -2 stepena", rekao je tada za Agroklub Danko Petrović, stručnjak za voćarstvo PSSS Kragujevac.

Prosečan rod kajsija nekoliko poslednjih godina je, prema rečima Keserovića, od 25.000 do 30.000 tona, a ako ne bude mrazeva po prognozama rod bi ove godine mogao biti od 35.000 do 40.000 tona.


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Kajsija Mraz Oštećenja Zoran Keserović Danko Petrović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P