Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika
  • 16.01.2023. 12:00
  • Vranje

Šta prethodi zimskom prskanju voćnjaka i vinograda?

Prema riječima savjetodavca za zaštitu bilja Dejana Mujakića, dobra voćarska praksa insistira na primjeni kvalitetnih preventivnih mjera.

Foto: Depositphotos/weha
  • 2.422
  • 132
  • 0

Zimsko prskanje ili kupanje voćaka je jedna od neizostavnih mjera koju voćari moraju da obave ako žele kvalitetan rod i manje problema sa bolestima i štetočinama tokom vegetacije. Zimskim prskanjem voćaka i vinove loze suzbijaju se i mahovine i lišajevi. Njima su najčešće obavijena stabla šljiva, ali i drugih voćnih vrsta na kojima se inače, sprovodi neredovna zaštita tokom vegetacije ili uopšte ne sprovodi.

Otuda su zimski pregledi voća veoma važni i na osnovu rezultata pregleda utvrđuje se neophodnost izvođenja zimskog tretiranja. Ovo pogotovo što se na granama, njihovim naborima ili ispod ispucale kore voćaka nalazi veliki broj štetnih insekatskih vrsta koji na taj način prezimljavaju zimu. Zato je prilikom prskanja voća neophodno temeljno oprskati rastvorom svaku grančicu kako bi spriječili da uzročnici bolesti prezime na njima.

Preparati na bazi bakra kad je temperatura iznad 10 stepeni

Prema riječima savjetodavca za zaštitu bilja Dejana Mujakića, dobra voćarska praksa insistira na primjeni kvalitetnih preventivnih mjera kao što su plavo prskanje, sanitarne mjere, zimsko prskanje.

Plavo prskanje je mjera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacionoj sezoni iako se obavlja nakon berbe plodova dok još ima lišća na granama kako bi se uradila dezinfekcija lišća i smanjio infektivni potencijal fitopatogenih gljiva koje prezimljavaju u tom opalom lišću.

Smanjiti infektivni potencijal fitopatogenih gljiva (foto: G. Nastić)

"Za ovo prskanje se preporučuju preparati na bazi bakra, a kod čije primjene se mora voditi računa o spoljašnjoj temperaturi koja treba da bude iznad 10 Celzijusovih stepeni", poručuje Mujakić.

Također, savjetuje voćarima da tokom kasne jeseni ili u zimskom periodu, kada to vremenski uslovi dozvole obave i sanitarne mjere u zasadu, a pod kojim se podrazumijeva odsijecanje sasušenih grana i grančica, uklanjanje cijelih stabala po potrebi, struganje i skidanje kore ispod koje rade štetočine kao što su drvotočci i strižibube, uklanjanje mumificiranih odnosno sasušenih plodova lišća.

"Tek nakon ovog obavljenog posla treba pristupiti rezidbi voćaka", kaže naš sagovornik i dodaje da se ove mjere završavaju iznošenjem biljnog materijala iz zasada i spaljivanjem.

Zimsko prskanje pred kretanje vegetacije

Mujakić ističe da se zimsko prskanje izvodi od bubrenja pupoljaka do fenofaze mišje uši i da ga treba obaviti kombinacijom mineralnih ulja, insekticida (iz grupe Piretroidia) kao i fungicidima na bazi bakra (Bakar hidroksid).

Mineralno ulje djeluje mehanički, jer tako nanesen na prezimljujuće forme insekata sprječava razmjenu kiseonika i dovodi do gušenja prezimljujućih formi, a samim tim i do smanjenja populacije štetočina za narednu vegetaciju.

Zimsko prskanje izvodi od bubrenja pupoljaka do fenofaze mišje uši

"Preparati na bazi bakra uništavaju prezimljujuće organe biljnih parazita čime se smanjuje njihov infekcioni potencijal. Poštivanjem svih navedenih postupaka od plavog prskanja, preko sanitarnih mjera do zimskog prskanja voćari će obezbijediti voću siguran ulaz u novu vegetaciju, a sebi malo mirnog sna", tvrdi Mujakić i naglašava da se pravovremenim sprovođenjem zimskog prskanja voćaka i vinove loze bakarnim preparatima značajno smanjuje jača pojava ekonomski najznačajnih bolesti u toku vegetacije.

Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko prskanje izvodi u drugoj polovini februara ili početkom marta i to pred samo kretanje vegetacije. Ovo se međutim, ne odnosi na koštičavo voće, malinu, i kupinu koje ranije kreću sa vegetacijom i zato ih treba tretirati nešto ranije.


Tagovi

Zimsko prskanje Zimska rezidba Dejan Mujakić Bakarni preparati Mineralna ulja Početak vegetacije Sanitarna rezidba Prskanje vinove loze


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.