Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 01.08.2020. 10:00

Srpske sadnice jabuke na jesen i na EU tržištu?

Prikupljeni su svi potrebni podaci, a tehnička dokumentacija je prosleđena Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), koja ju je predstavila Evropskoj komisiji, i izvoz srpskih jabuka na tržište EU je zvanično odobren.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 124
  • 138
  • 0

Poslednjom odlukom Evropske komisije Srbija je uz Izrael, SAD i Novi Zeland dobila dozvolu da izvozi sadnice i sadni materijal na tržište EU, rekli su Tanjugu u Ministarstvo poljoprivrede, a prenose Večernje novosti.

Razlog za donošenje takve odluke je vrhunski kvalitet sadnica voća koje se proizvode u Srbiji, dokazana spremnost srpskih institucija da održe visok nivo kvaliteta proizvedenog sadnog materijala, kao i napornog rada Ministarstva tokom pandemije korone jer je pretila opasnost od nemogućnosti prodaje.

Srpske sadnice na jesen u EU

Očekuje se da će srpske sadnice moći na jesen ponovo da se nađu na tržištu Unije, a ovo je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede Holandije. Pre dve godine je doneta, a prošle godine stupila na snagu evropska regulativa koja je zabranjivala uvoz "biljaka visokog rizika" iz trećih zemalja, što se odnosilo i na Srbiju, prenosi N1.

Jabuka pink lady gaji se samo u četiri države - Srbija među njima

Udružile su se strane iz poslovnog sektora, javne uprave i međunarodne sfere, formirana je krovna organizacija, angažovan je ekspert za pomoć srpskim vlastima u sastavljanju tehničke dokumentacije. Prikupljeni su svi potrebni podaci, a tehnička dokumentacija je prosleđena Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA), koja ju je predstavila Evropskoj komisiji, i izvoz srpskih jabuka na tržište EU je zvanično odobren.

Kako se ukazuje u saopštenju, srpski rasadnici proizvode mladice koje se prodaju u mnogim istočnoevropskim zemljama. Glavno tržište za srpske kalemljene biljke do sada su bila tržišta istočnoevropskih zemalja, ali i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije i Azerbejdžana. Poslednjih nekoliko godina ovaj sektor se znatno proširio.

Holandsko ministarstvo poljoprivrede će, kako bi dodatno ispitalo potencijale i poslovanje rasadnika voćaka u Srbiji, u narednim mesecima ispitati tržište ovog unosnog sektora, kako bi podigao svest holandskih preduzetnika o skrivenim potencijalima tog sektora.


Tagovi

Izvoz Sadnice Sadnice jabuke Izvoz sadnica Tržište Ministarstvo poljoprivrede Holandije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D