Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banoštor
  • 08.08.2018. 14:00

Sremci u kruškama prepoznali priliku za profit

Dok je proizvodnja jabuke u Srbiji i svetu u ekspanziji, pojedinih voćnih vrsta poput krušaka nema dovoljno na tržištu. Za kruškom postoji tražnja, naročito na velikim tržištima, poput Rusije. Nedavno je postignut sporazum dvaju ministarstva poljoprivrede, srpskog i ruskog, pa se kruška, nakon tromesečnog zastoja, ponovo može izvoziti. Primera radi 2010. godine izvoz kruške je bio simboličan, a 2016. je izvezeno oko 13 hiljada tona.

Foto: Flickr / Peter O
  • 428
  • 32
  • 0

Proizvodnja voća i vinove loze je osnovna delatnost gazdinstva Ačanski i Lalović u kojem je posao raspoređen na dve generacije. Kako prenosi RTV, mlada generacija se pre nekoliko godina opredelila za proizvodnju kruške koju su prepoznali kao deficitarnu voćnu vrstu i to za početak na površini od 1 hektara

Može li se živeti od poljoprivrede?

Prema rečima Jelene Lalović, iz sremskog sela Banoštor, od poljoprivrede se može živeti, samo morate da znate kako. Ona dodaje da morate biti obrazovani i upućeni u posao, a poljoprivreda traži mnogo uloženog kapitala i sve su to dugoročne investicije. Lalovićeva preporučuje onima koji imaju zemlju, ili su je nasledili od nekoga, da se bave poljoprivredom. 

Uz trud i rad, pomoć dolazi i sa strane

Parcelu za sadnju krušaka je Jeleni i njenom suprugu ustupio otac, koji je vrsni vinogradar. Pošto kruška sazreva upravo ovih dana, ni poslovi u vinogradu, koji predstoje, neće trpeti, tvrdi Jelena koja je po struci agroekonomista, ali se izveštila i u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji. Ona objašnjava da su konkurisali preko pokrajinskih kredita za subvencije, dodajući da, ako se čovek trudi i planira, uvek nekako pomoć stigne i sa strane, što od roditelja, što od pokrajine i države.

Cena standardno niska

U toku je berba sorte viljamovke koja je sazrela desetak dana ranije. Boris Lalović naglašava da je godina katastrofa kada je reč o vremenskim uslovima i fiziološkom razvoju voća. Cena kruške je 50-60 dinara po kilogramu. On napominje da je cena niska, dodajući da je tako svake godine, jer cena kruške retko prelazi 60 din/kg.

Velikim angažmanom prevazilaze probleme

U voćnjaku ove porodice mlađa generacija čini sve kako bi se podigao prinos i proizvela što kvalitetnija roba za srpsko, ali i za izvozno tržište. Velikim angažmanom i posvećenošću trude se da prevaziđu probleme u proizvodnji, pre svega u pogledu zaštite, koja je ove godine bila intenzivnija nego ranije.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kruška Banoštor Jelena Lalović Boris Lalović Voćarstvo Cena Prinos


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]