Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 05.07.2021. 16:30

Sorta miker dostigla 6,45 KM, očekuje se dalji rast cijene!

Kada je riječ o drugim sortama, jedan kilogram vilameta vrjednuje se 6,15 KM po kilogramu, sa paušalom i prevozom dok bez pomenutih stavki košta 5,70 KM za kilogram. 

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.678
  • 1.560
  • 0

Očekivanja poljoprivrednih proizvođača da će otkupna cijena maline i dalje rasti bila su opravdana. Nakon što je od sredine prošlog mjeseca, cijena za pojedine sorte izašla na 4,20 KM, sada je vrijednost ove voćne vrste na tržištu veća od šest KM za jedan kilogram !

Hladnjača "Orange plus", iz Kiseljaka obavijestila je svoje kooperante da malina ima nove cijene. Tačnije, sorta miker košta 6.45 KM/kg, u koju je uračunat PDV, paušal i prijevoz dok cijena bez paušala i transporta iznosi šest KM za pomenutu sortu, piše Klix.ba.

Kada je riječ o drugim sortama, jedan kilogram vilameta vrjednuje se 6,15 KM po kilogramu, sa paušalom i prevozom dok bez pomenutih stavki košta 5,70 KM za kilogram. 

Neće se zaustaviti ni na ovoj vrijednosti ?!

Prema ranijim procjenama poljoprivrednika, očekivalo se da će otkupna cijena maline rasti, kao i to da je vrlo vjerovatno da se ni na ovom iznosu neće zaustaviti njen rast.

Voćari su veoma zadovoljni ovakvim trendovima, s obzirom na činjenicu da je ona prije nekoliko godina imala negativan trend i pala na jednu marku po kilogramu, te očekuju da bi se broj proizvođača mogao i povećati u narednom periodu, ukoliko cijene ne bi opet počele padati.

Cijena maline izašla na 5KM, a tek je početak sezone?!

Kako smo nedavno pisali, razlog za optimizam da će cijena u predstojećem periodu samo rasti, voćari vide u činjenici da sve zemlje regiona izvoze na ista tržišta pa da će tako i domaći malinari biti cjenovno konkurentni.

"Vrijeme je malinarima u ovoj sezoni išlo na ruku, mada su kasni proljetni mrazevi uzrokovali štetu, ali ne u nekim velikim količinama", ocjenio je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. Takođe je naglasio da je opravdano očekivati da će navedeno voće ove godine postići dobru i solidnu cijenu.


Tagovi

Otkupna cijena Cijena maline Sorta miker Sorta vilamet Domaći malinari Hladnjača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P