Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zbrajaju štete
  • 27.04.2016. 14:30

Snijeg uništio malinjake, štete i do 80 posto

Biljke koje su oštećene mrazom, ali nije došlo do potpunog smrzavanja mladica i listova, savjetuju stručnjaci, preporučuje se poprskati jednim od fizioloških biostimulatora kako bi pomogli biljkama da lakše prebrode stresne uvjete i oporave se.

Foto: Rustle/Bigstockphoto
  • 1.144
  • 56
  • 0

Iako će se točni iznosi šteta od snijega i mraza znati za koji tjedan, u Srednjobosanskoj županiji je gotovo 80 posto malinjaka oštećeno zbog težine snijega i niskih temperatura. Šteta u Busovači i Središnjoj Bosni, piše Vitez.info, prijeći će nekoliko milijuna maraka.

Stradali su i malinjaci u Zeničko-dobojskom kantonu, posebno u Zavidovićima gdje je uništeno do 60 posto nasada. Međutim, konkretne brojke o štetama znat će se tek kad općinske strukture izađu na teren i naprave procjene. Proizvođači se nadaju da će to biti što prije.

"Ljudi su podizali kredite, ušli u proizvodnju, nadali se dobrom urodu, a sad im je sve uništeno", žale se proizvođači koji se nadaju da će cijena otkupa ipak biti bolja pa će samim tim i štete biti lakše prebroditi.

Pomozite biljkama da se oporave

Podsjećamo, BiH poljoprivrednici proizveli su prošle godine otprilike 12.000 tona jagodičastog voća, što zemlju svrstava na 12. mjesto u svijetu po proizvodnji. Trend rasta je stalan, sve je više zasada i ulaganja, i za očekivati je širenje proizvodnje, što, naravno, ovisi i od vremenskih uvjeta. Snijeg je, nažalost, krenuo padati u trenutku kada su maline najranjivije.

Temperaturni minusi i mraz uništavaju i druge poljoprivredne kulture diljem zemlje. Temperature su preniske za većinu voćnih vrsta, vinograda, a također i za povrtlarske te ratarske kulture koje su sada zasijane. Biljke koje su oštećene mrazom, ali nije došlo do potpunog smrzavanja mladica i listova, savjetuju stručnjaci, preporučuje se poprskati jednim od fizioloških biostimulatora kako bi pomogli biljkama da lakše prebrode stresne uvjete i oporave se.

Temperature za vikend do 20 °C

Ukoliko je došlo do potpunog smrzavanja biljnih organa, primjena biostimulatora nema smisla jer se ova sredstva primjenjuju folijarno (preko lista). Važno je koristiti pripravke prema uputstvima koja se dobiju uz sredstvo.

Do kraja tjedna, kažu u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, moguća je pojava prizemnog mraza, osobito sredinom sedmice, kada bi se jutarnje temperature u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom juga, mogle spustiti između 0 i -4 °C. Jutra će pretežno biti hladna, a maksimalne dnevne temperature će postepeno rasti i u dane vikenda dostići oko 20 °C.

Foto: Rustle/Bigstockphoto


Tagovi

Snijeg Šteta Maline Zaštita od mraza Busovača Zavidovići


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.