Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrdibuba na lešniku
  • 30.10.2019. 08:00
  • Torino, Italija

Smrdibube uništile preko 40% roda lešnika

Provincije Torino i Asti procenile su da je oštećeno preko 40% roda, zatim provincija Alesandrija sa 20-30% i Kuneo sa 15 - 20%. U organizaciji Koldireti ističu da mora da se pojača odbrana tim više što je zabranjeno puštanje samurajske ose koja je prirodni neprijatelj smrdibube.

Foto: Facebook/Colderotti Torino
  • 2.348
  • 270
  • 0

Smrdibuba ove godine ima više nego ikada. I to ne samo u našoj i zemljama regiona. Najnovija vest koja to potvrđuje je da su u Italiji, u Torinu, u velikoj meri naštetile zasadima lešnika. 

"Praćenje smeđe smrdibube vrši se na čitavoj regionalnoj teritoriji, sa 70 masovnih zamki. Naši tehničari takođe prate uzorke lešnika kako bi utvrdili štetu. Za sada situacija je prilično zabrinjavajuća", kaže Fabricio Galiati, predsednik torinskog ogranka organizacije Koldireti, koja okuplja pola miliona italijanskih poljoprivrednika.

Provincije Torino i Asti procenile su da je oštećeno preko 40% roda, zatim provincija Alesandrija sa 20 - 30% i kuneo sa 15 - 20%. U organizaciji Koldireti ističu da mora da se pojača odbrana, tim više što je zabranjeno puštanje samurajske ose koja je prirodni neprijatelj smrdibube, navodi freshplaza

Rešite se smrdibuba biljnim preparatima

"Ministarka Tereza Belanova izdvojila je 80 miliona evra za pomoć pogođenim kompanijama, a radi i na moratorijumu na hipoteke pogođenih kompanija", otkriva Galiati. 

Problem sa smrdibubama pogodio je sve regije severne Italije gde su osim voćnjaka lešnika, oštećene i jabuke, kruške, kivi, breskve, trešnje, kajsije, ali i rasadnici. Koldireti zahteva hitne intervencije, ali i ubrzavanje postupka odobrenja korišćenja samurajske ose. 

Podsetimo, smrdibube koji su u narodu poznate i kao smrdljivi martini, pripadaju familiji povrtnih stenica (Nezara viridula), a njihova veća pojava veže se za visoke temperature i duže sušno razdoblje. 

Smrdibuba: Povrtna stenica sisa plodove pred samu berbu - kako je suzbiti

Stručnjaci za njihovu najezdu "krive" klimatske promene koje su prouzrokovale migraciju ovih buba koje se brzo razmnožavaju.


Tagovi

Smrdibuba Suzbijanje Samurajska osa Koldireti Smrdljivi martin


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D