Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj pčela
  • 08.04.2021. 10:00

Smješom cvjetnog praha više sorti do većeg prinosa voća

Smatra se da je najbolji rezultat kada je udaljenost insekta od paše do dva kilometra, a da je dosta slab ukoliko je rastojanje četiri i više kilometara i tada ostvaruje manji broj letova i posjeti manje cvjetova.

Foto: Depositphotos/TesAnka
  • 52
  • 83
  • 0

Značaj pčela u voćarskoj proizvodnji izuzetno je velik. Za redovan rod, dobru krupnoću, oblik i boju ploda ogroman uticaj imaju ovi korisni insekti i njihovo prisustvo tokom cvjetanja voćaka. Svaki cvijet je specifične boje, veličine, oblika, građe, mirisa, a sve u cilju da se privuče ona medonosna koji će ga oprašiti.

Kod uzgoja voća, izuzev oraha i ljeske gdje se ono izvodi vjetrom, oprašivanje insektima je skoro isključivo pčelama, ističe stručnjak za voćarstvo Milena Zafirović.

Košnice rasporediti po čitavom voćnjaku

Posjeta cvjetu je u svrhu uzimanja nektara i cvjetnog praha, potrebnog za život i razmnožavanje pčelinjeg društva, a dopunski posao, koji je voćarima prioritet je nanošenje polena na žig tučka, što rezultira oplodnjom i stvaranjem ploda, kao krajnjeg rezultata u proizvodnji. Naučno je dokazano da oplodnjom smješom cvjetnog praha - više sorti u okviru iste voćne vrste (što najvećim dijelom obezbjeđuju pčele u prirodi), dobijaju se veći prinosi, krupniji, kvalitetniji i bolje obojeni plodovi.

Da bi se postigao što veći efekat za vrijeme cvetanja potrebno je da je što bliža cvjetovima. Smatra se da je najbolji rezultat kada je udaljenost insekta od paše do dva kilometra, a da je dosta slab ukoliko je rastojanje četiri i više kilometara i tada ostvaruje manji broj letova i posjeti manje cvjetova, naglašava ovaj stručnjak.

Brzina leta je 35-45 km/čas po tihom vremenu, odnosno 14-28 km/čas kada je vjetrovito. Ako je u fazi cvjetanja toplije, sunčanije i bez strujanja zraka, može zadovoljiti manji broj košnica. Ukoliko je vjetrovitije i hladnije, broj košnica treba povećati, a najbolje ih je rasporediti po cijelom voćnjaku. Raspoređuju se u vrijeme cvjetanja, a optimalno je da se unose u zasad kada je otvoreno 10-15 odsto cvjetova. Ranije ih ne treba dirati, kako se pčele ne bi orijentisale na cvjetove korova i drugih cvjetajućih biljaka.

Dva do tri društva po hektaru

Smatra se da je u punom cvijetu voćaka potrebno obezbijediti dva do tri pčelinja društva po hektaru površine. Vrijednost ovih insekata kao oprašivača posebno je značajna kada se dešava eksplozivno cvjetanje. Pored dobijanja većih prinosa, plodovi su atraktivnijeg izgleda, pravilnijeg oblika, transportabilniji su i duže traju. Takođe, sadrže više šećera, vitamina, mikroelemenata, bjelančevina, mineralnih materija, postižu bolju cijenu na tržištu. Prinos nekih vrsta na ovaj način može se povećati za nekoliko puta, navodi Zafirović.

Revizorski sud EU: Mjere za zaštitu pčela i drugih oprašivača uglavnom neučinkovite

Kako smo ranije pisali, u Evropskoj uniji 78 odsto vrsta divljeg cvjeća i 84% poljoprivrednih biljaka, bar djelimično zavisi od oplodnje uz pomoć insekata. Ono omogućuje veću raznolikost i veći kvalitet voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Iako ne postoji dovoljno podataka za stvaranje jasne slike, postoje dokazi o značajnom padu broja oprašivača, prvenstveno zbog djelovanja čoveka. Najviše informacija dostupno je o pčelama i leptirima i one pokazuju da je jedna od deset vrsta u Evropi u opasnosti od izumiranja.


Tagovi

Oprašivači Pčele Oplodnja cvjetova Krupniji plodovi Kvalitet voća Eksplozivno cvjetanje


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...