Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj trešanja
  • 26.06.2019. 10:00
  • Pomoravski okrug, Despotovac

Slobodan Stojanović poklanja trešnje da ne bi propale

Slobodan Stojanović iz Milive kod Despotovca ima 1,5 hektara pod voćem, od toga u voćnjaku pored kuće po 40 stabala trešnje i kajsije. Ove godine, zbog kiše, trešanja je bilo manje i slabijeg su kvaliteta, ali je zato kajsija odlično rodila. Sav rod trešanja, sorte burlat, poklonio je svojim prijateljima i rođacima, a uslov je bio da dođu i sami naberu. 

Foto: Jelena Lukić
  • 542
  • 93
  • 0

Slobodan Stojanović (67) iz Milive kod Despotovca je i ove godine skoro sav rod sa 40 stabala trešanja, sorte burlat, poklonio svojim prijateljima i rođacima, a uslov je bio da dođu i sami naberu. 

Slobodan ovo darovanje praktikuje već nekoliko godina, jer kako kaže, voćarstvo mu je hobi, od toga ne živi. Pošto on i njegova supruga Milanka ne mogu sve sami da oberu, a ne može da nađe radnike za berbu, zove prijatelje da se zaslade ovim lepim voćem.

Nenad Magazin: Obilne padavine najviše oštetile jagode i trešnje

U voćnjaku poseduje 40 stabala trešanja isto toliko kajsije

U malom voćnjaku pored kuće Slobodan ima 40 stabala kajsije i 40 stabala trešanja sorte burlat koja je izuzetno kvalitetna. Taj voćnjak je zasadio pre šest godina i već daje pun rod. To su sadnice koje je obezbedio preko Udruženja voćara i vinogradara "Plava šljiva" iz Despotovca. Udruženje je besplatno podelilo 17.500 sadnica raznog voća, od kojih će rod biti oko 50 vagona. 

"Šteta je da te trešnje propadnu. Nemam puno vremena za branje tako da sam odlučio da deo roda iz malog voćnjaka i ove godine poklonim prijateljima. Neki mi kažu da im donesem ali im ja odgovaram da mora da dođu, ponesu kofe i naberu sami," u šali kaže Slobodan.

Slobodan darovanje trešanja praktikuje već nekoliko godina

Trećina roda trešanja propala zbog kiše 

Zbog izuzetno kišne godine, kako dalje ističe trešnje se vrlo brzo buđaju. "Ove godine je trećina roda propala zbog kiše i vlage. Prošle godine su trešnje bile zrelije i imale više šećera zbog sunca. Sve koje su počele da zreju za vreme padavina su propale a one koje su zakasnile sa zrenjem su opstale. Rod je ove godine oko 700 kilograma," kaže Slobodan i dodaje da je slična situacija u celoj despotovačkoj opštini. 

"Negde je grad uništio deo roda, a negde mraz. Ja sam u aprilu, kada je tri dana bilo mraza, dve noći dimio stabla, uveče od 23 sata do 6 sati ujutro da trešnja ne bi izmrzla. I uspeo sam. Trešnje se prskaju dva puta, prvo je zimsko prskanje i drugo pred cvetanje jer izbegavam zbog pčela da prskam u cvetu. Mogao sam da prskam i protiv buđi ali nisam hteo, želeo sam zdravo voće," ističe Slobodan.

Ovo su najčešća oboljenja voćki tokom juna

Slobodan osnovao Udruženje voćara i vinogradara 

Trešnja je ove godine podbacila, ali je zato kajsija bolje rodila. "Ove godine kajsija je odlična. Rod će biti oko jedne tone. Prošle godine je propala kajsija kao što je ove godine trešnja," kaže Slobodan. 

Slobodan Stojanović je radio u Švajcarskoj, 2003. godine se vratio u rodno selo i osnovao pre deset godina Udruženje voćara i vinogradara ,"Plava šljiva" sa idejom da oživi voćarstvo u ovom delu Srbije.

Slobodan ima 1,5 hektara pod voćem. Najviše ima šljiva, više od 700 stabala koja su davala i po 2,5 vagona roda, zatim  trešnje, višnje, kajsije, jabuke i kruške. 

"Ranije sam prodavao šljive i izvozio u Nemačku. Imam i sušaru kapaciteta hiljadu kilograma koju sam platio oko 9.000 evra. I suva šljiva se nekada lepo prodavala. Međutim, sada prodajem sušaru jer zbog nedostatka radne snage odustajem od proizvodnje. Ne mogu sve sam da radim," naglašava naš sagovornik.

Trešnje, sorte burlat 

Za rakiju tri puta srebrna medalja na Novosadskom sajmu

Slobodan je od 2006. do 2008. godine gajio i sušio lekovito bilje, nanu i matičnjak. Godišnje je imao tri berbe, a proizvodnja se veoma isplatila. Takođe gaji i vinovu lozu, proizvodi rakiju za koju je tri puta dobijao srebrnu medalju na Novosadskom sajmu.

Svoje proizvode je izlagao na brojnim republičkim i regionalnim manifestacijama. Slobodanova deca i unuci žive u Švajcarskoj, tako da mu u poslovima pomaže supruga Milanka.

Međutim, godine ga sustižu, sve je manje mladih ljudi u selu koji žele da se bave poljoprivredom, tako da je Slobodanu ostalo da penzionerske dane provodi baveći se voćarstvom iz hobija i družeći se sa prijateljima uz voće i čašicu domaće rakije.


Foto prilog


Tagovi

Voćarstvo Uzgoj trešanja Sorta burlat Uzgoj kajsija Udruženja voćara i vinogradara Plava šljiva Slobodan Stojanović


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.