Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljivina osica
  • 10.04.2019. 16:00

Sledi napad šljivine osice - kako je suzbiti?

Za nekoliko dana trebalo bi da usledi tretman protiv crne i žute šljivine osice. Ova štetočina može da prouzrokuje opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Foto: Pixabay/Hans Bojan Kecman
  • 4.782
  • 291
  • 0

Sorte šljiva su, u zavisnosti od lokaliteta, u fazi punog cvetanja ili precvetavanja. Za nekoliko dana trebalo bi da usledi tretman protiv crne i žute šljivine osice (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Ova štetočina može da prouzrokuje opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Osice su crne, odnosno, žute boje, a dužina im je oko pet milimetara. Prezimljava kao lutka, a u vreme cvetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cveta šljiva. Već nakon desetak dana, iz jaja izlaze larve koje se ubušuju u mladi plod. Ako se tada ne reaguje šteta je nenadoknadiva, odnosno, čim se na tek formiranom plodu vidi crna tačka koja predstavlja ulaz larve, to je znak da će on da otpadne jer je larva unutar njega zaštićena od insekticida. Larva izgriza meso ploda i za petnaestak dana završava svoj razvoj i zajedno sa plodom, u stadijumu pagusenice, pada na zemlju u kojoj prezimi. Nekada se vidi i kako se pomoću paučine spušta na zemlju što je siguran pokazatelj da je reč o osici. Srećom, štetočina ima jednu generaciju godišnje pa se protiv nje možemo lakše boriti u odnosu na savijača šljive.

Mere borbe protiv osica

Najlakše je kada se, u pravo vreme, upotrebe insekticidi i to na bazi dimetoata, cipermetrina, tiakloprida, fosalona. Najvažnije je pogoditi vreme tretmana šljiva i možete biti sigurni da ste uništili osicu ako se tretman obavi u vreme precvetavanja. Naravno, trebalo bi voditi računa o pčelama koje znaju da posećuju cvetove i u vreme precvetavanja, zato je poželjno obavestiti pčelare u blizini da, barem dva dana, drže pčele zatvorene u košnicama.

Alternativne mere suzbijanja 

Hemijske mere zaštite od osice preporučljive su u većim voćnjacima dok se u manjim mogu primeniti i nehemijske ili biološke mere borbe. Pošto je larva osice osetljiva na sve iritirajuće supstance svako prskanje sa mlevenim biberom, čili papričicama, rasolom, ljutom mlevenom paprikom i sirćetom, uništiće je pre nego što se ubuši u plod. Rezultat je bolji ako nije padala kiša tokom piljenja larvi. U slučaju kiše tretmani se moraju ponoviti. Pomaže i tretiranje sa vodom u kojoj je bio otopljen crveni i beli luk, kao i pelin koji mirisom odbija štetočine jer osim što im je nepodnošljiv miris, ne mogu ni da namirišu ni mlade plodove šljiva. Može se primeniti i kaolinska glina koja ima osobinu da iritira telo larve prilikom prelaska u mladi plod.

Kaolin glina u zaštiti voćaka

Kao dobra metoda pokazala se i primena plavih plastičnih bočica probušenih sa strane, punjenih alkoholom, koji privlači ženku osice.

Prskanja začinima nisu skupa, a sigurno ni štetna. Svi voćari koji imaju do stotinjak stabala trebalo bi da se orijentišu na alternativne metode suzbijanja osica jer tako čuvaju zdravlje sebe i svojih ukućana. Isto tako, malo ko od njih koristi zaštitu prilikom hemijskog prskanja, odnosno, zaštitne naočare i masku zbog čega je sve više obolelih od kancerogenih bolesti.


Tagovi

Crna šljivina osica Žuta šljivina osica Precvetavanje Kaolinska glina Pagusenice Biološke mere zaštite


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.