Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva šljiva
  • 17.01.2020. 16:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Slab plasman suve šljive zbog niske otkupne cene

Voćari valjevskog kraja koji nisu bili zadovoljni otkupnom cenom suve šljive, još uvek je imaju na lageru, a u odnosu na ranije godine beleži se i manje interesovanje za podizanje novih zasada.

Foto: Biljana Nenković/Sanja Dovečer
  • 1.397
  • 70
  • 0

Za razliku od 2018. kada je već u decembru sva količina suve šljive u valjevskom kraju rasprodata, ove godine, veći deo je još uvek na lageru i čeka povoljniju cenu. Prema procenama i ove godine osušeno je oko sedam hiljada tona, od toga polovina je proizvedena u podgorskom kraju.

Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku trećina od ukupne količine osušene šljive izvozi se kupcima u Rusiju, Nemačku, Češku, Tursku i Holandiju. Voćari se najviše žale na nisku otkupni cenu koja je ove sezone bila 90 evrocenti za kilogram. 

"Imali smo solidan rod, a plod je bio dobrog kvaliteta. Zasad mi je na četiri hektara i jednu količinu šljiva smo predali u presnom stanju, a osušili smo oko šest tona u našoj sušari. Za sada on stoji na lageru. Prodali je nismo jer je po nama niska otkupna cena. Da je bar evro po kilogramu, bili bismo zadovoljni. Sve ispod toga je malo. Ima nešto zarade i sa 90 evrocenti, ali je to daleko od onoga što je isplativo za proizvođača, da ne kažem da nije ni podsticajno jer se veliki trud ulaže," kaže Lazar Jovanović iz podgorskog sela Tuđin kod Osečine koji i više puta nagrađivan za kvalitet šljive na Sajmu koji se svake godine održava u Osečini.  

Kako pravilno održavati zemljište u voćnjacima?

Suva šljiva sedam puta skuplja od sirove

Cenu suve šljive diktira osnovni proizvod, sveža šljiva. Ako se zna da je za jedan kilogram osušene šljive potrebno oko četiri kilograma svežeg ploda, tu se mora uračunati i utrošak energije, rad i kad se sve sabere odnos cene sirove šljive i osušene je 1:7.  

Za kilogram osušene šljive potrebno oko četiri kilograma svežeg ploda (Foto: Sanja Dovečer)

"Matematika je jednostavna. Ako uzmemo da je, na primer, 20 dinara kilogram sveže šljive, onda bi suva u prodaji trebalo da bude najmanje 140 dinara po kilogramu. Međutim, to je proizvođačka cena pa je i takva neisplativa za proizvođače. Ako uporedimo sa 2017. godinom, tada je cena svežeg ploda bila od 30 do 45 dinara, zbog čega je cena suve šljive bila najmanje 210 dinara. Na osnovu svih tih pariteta cena iz prethodnih godina, moguće je da dođe do povećanja otkupne cene sušene šljive, sa 90 evrocenti na maksimalno 1,10 evra po kilogramu," objašnjava Jovan Milinković, stručni saradnik Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo.

Nova sorta šljive stiže iz Čačka - još čeka ime!

Osamdesetih godina bilo tri puta više zasada i sušara

Na tržištu za sada nema veće potražnje, ali se to može promeniti jer zaliha ima, pa se kupcima može odmah isporučiti.

"Srbija ima konstantan izvoz od oko 7.000 tona i smatram da nismo u dobrom položaju, ako nismo i u lošijem nego što smo bili 2009. i 2010. godine velike količine čačanske lepotice izvezene su u Rusiju, zbog čega je i došlo do toga da se podižu novi zasadi i da se ona izvozi u svežem stanju. Međutim, u poslednje 3-4 godine nema organizovanog otkupa te sorte, pa je i to jedan od razloga što je kod proizvođača ove godine najmanje interesovanje za podizanjem novih zasada za poslednjih 15 godina," smatra Milinković.

Zaliha suvih šljiva i dalje ima

Ako Srbija po njegovim rečima hoće da se vrati na nivo proizvodnje šljive koji je bio 80-tih godina, to znači da treba da bude tri puta više i zasada i kapaciteta za sušenje nego sad.

Inače, šljiva je u valjevskom kraju zasađena na oko 12.000 hektara, ali gotovo polovina zasada nije u punom rodu. Država je ove godine pored subvencija za podizanje novih zasada najavila i da će voćari koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva moći da računaju dodatne subvencije ukoliko se odluče da podižu zasade sa domaćim sortama. Predviđen je iznos od 100 hiljada dinara po hektaru i konkretno, kod šljive, to su sorte čačanska rodna, čačanska lepotica, rana, najbolja, krin i valjevka. 


Foto prilog


Tagovi

Šljive Suve šljive Voćari Voćarstvo Cena suve šljive Cena šljive Lazar Jovanović Jovan Milinković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃