Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva pjegavost oraha
  • 18.07.2018. 10:30

Siva pjegavost je najštetnija i najrasprostranjenija bolest oraha - kako ju spriječiti?

Simptomi ove bolesti se manifestuju na svim zeljastim dijelovima stabala: plodovi, listovi, lastari itd. Tipični simptomi su na listovima, ali i na plodovima u vidu crnih, a češće smeđih pjega. U sredini su ove pjege sivkaste boje.

Foto: Wikimedia Commons/Jckowal
  • 2.051
  • 123
  • 0

Jedna od najrasprostranjenijih i najštetnijih bolesti oraha u svijetu i kod nas je siva pjegavost (antraknoza) oraha (lat. Gnomonia leptostyla) . Velike štete nastaju u godinama s vlažnim proljećem i ljetom, kao što imamo i ovo ljeto 2018. te ponajviše u julu. Pri jakoj infekciji može propasti više od 80% plodova. Kao posljedica zaraze dolazi do propadanja i opadanja lista, zbog čega su lastari nedozreli, a orah češće izmrzava tokom zime. Čak gljiva može prouzrokovati slab porast sadnica u rasadnicima te njihovo izmrzavanje u toku zime.

Simptomi sive pjegavosti 

Simptomi ove bolesti se manifestuju na svim zeljastim dijelovima stabala: plodovi, listovi, lastari itd. Tipični simptomi su na listovima, ali i na plodovima u vidu crnih, a češće smeđih pjega. U sredini su ove pjege sivkaste boje. 

Za vrijeme kišnog perioda patogen se širi. Broj pjega se tokom vegetacije povećava, a list se suši. Zbog jače pojave bolesti lišće opada u toku ljeta, krošnje kod osjetljivijih sorti ogolijevaju već u augustu. Najčešći simptomi koji se javljaju na lastarima su pjege sa ovalnim ili nepravilno uglastim oblicima. 
Kao što smo rekli, pjege nastaju i na plodovima u okviru kojih epikarp i mezokarp pocrne, izumiru, javljaju se derformacije kao i pukotine u izumrlom tkivu. Rano zaraženi plodovi opadaju. Zaraženi plodovi koji su dostigli normalnu veličinu opadaju, ali unutar njih nastaje jezgro koje pocrni i ima gorak okus (česta pojava u ekstenzivnoj i intenzivnoj proizvodnji oraha).

Širenje patogena

Patogen se intenzivnije javlja ako je tokom maja prohladno, kišovito vrijeme. Razvija se u temperaturnom intervalu 5-30°C (optimum 18°C). Optimalna temperatura za infekciju je 21°C, a da bi do nje došlo, potrebno je da list neprekidno vlažan 6 sati. Nakon opadanja, list se raznosi vjetrom te dospijeva na mlado lišće i čine početne infekcije. 

Patogen može prezimjeti u zaraženim lastarima u rasadnicima, odakle se konidijama širi na mlado lišće. S naličja lista, ispod kutikule, nastaju acervule koje proizvode konidije kojima se zaraza širi. Nakon opadanja lišća počinje saprofitska faza i tako se ciklus razvoja gljive završava.

Mjere zaštite

Što se tiče mjera zaštite, značajnije preventivne mjere su sakupljanje i spaljivanje opalog lišća, kao i njegovo zaoravanje. Takve mjere nisu dovoljne, jer se patogen održava i na lastarima, pa je potrebno rezidbom odstraniti zaražene ljetoraste. Gajenje otpornih sorti je također dobra mjera zaštite, a otporne sorte su: Elit, Hartley itd. 

Hemijsko suzbijanje kurativnim djelovanjem je značajno te se koriste preparati na bazi bakra, mankozeba, kaptana i slično.

Najefikasnija hemijska zaštitna kurativna mjera postiže se na taj način da se prvo odradi zaštita kontaktnim fungicidom na bazi kaptana, a nakon 5-7 dana sistemičnim fungicidom na bazi mankozeba (Dithan, Star WP, Ridomil Gold i sl.).


Tagovi

Siva pjegavost oraha Bolest oraha Antraknoza Gnomonia leptostyla Simptomi Suzbijanje


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]