Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 11.04.2018. 10:15

Simptomi i suzbijanje kovrdžavosti lista breskve

Kovrdžavost lista breskve izaziva gljiva Taphrina deformans. Prvi simtomi se uočavaju sa pojavom mladog lišća u proleće. U poodmakloj fazi bolesti listovi se deformišu, uvijaju, menjaju boju i na kraju opadaju. Evo nekoliko saveta o tome kako suzbiti ovu bolest koja napada breskvu.

Foto: Flickr / Hermes Almond
  • 7.607
  • 163
  • 0

Bolest kovrdžavost lista breskve izaziva gljiva Taphrina deformans, koja napada nadzemne delove te voćke. Prvi simtomi se mogu uočiti u proleće, odmah po kretanju vegetacije, a kada se pojavi više listova, simptomi se lako primećuju. Mlado lišće počinje da se deformiše, uvija, gubi hlorofil i menja boju. Micelija gljive u parenhimu lista uništava hlorofil, on gubi zelenu boju i postaje žutocrvenkast do ljubičastocrvenkast. Prisustvo parazita Taphrina deformans prouzrokuje potpuni poremećaj u rastu i razvoju ćelija lista, zbog čega list počinje nepravilno da raste, uvija se spiralno i kompletno se izdeformiše, prestaje da raste gubi funkciju, suši se i opada.

Optimalna temperatura za klijanje spora Taphrina deformans 20°C

Kako objašnjava poljoprivredna savetodavka iz Kikinde Živanka Špirić, ta gljiva prezimljava u sporama pod korom drveta, na granama i grančicama i ispod pupoljaka. Infekcija nastaje u momentu pojavljivanja mladog lista. Špirićeva ističe da vlažno vreme zimi naročito pogoduje prezimljavanju prouzrokovača bolesti, iako može prezimeti i u nepovoljnim uslovima. Spore klijaju na temperaturi oko 10°C, dok je optimalna temperatura za klijanje spora 20°C. Na temperaturama preko 26-30°C klijanje prestaje. Ukoliko leto počne rano sa sušnim periodom i visokom temperaturom, to ne odgovara prouzrokovaču kovrdžavosti lista breskve, dok mu vlažno vreme sa višim temperaturama odgovara za razvoj.

Kad početi suzbijanje?

Suzbijanje prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve treba početi tretiranjem stabala u jesen nakon opadanja listova, kao i u proleće pre kretanja vegetacije. Jesenji tretman se obavlja preparatima na bazi bakra: bakarni kreč, bakar-oksihlorid, bakrocid, bordovska čorba, kupragin, Neoram, Cuprocaffaro i drugim.

Preparati na bazi bakra temelj zaštite

Bakarna sredstva su do danas predstavljala temelj zaštite biljaka protiv većine prouzrokovača bolesti, a naročito se to odnosi na breskvu. S obzirom na to da je količinu padavina u prolećnom periodu teško predvideti, za efikasnu zaštitu ovog voće neophodna su bar dva tretmana. Prvi tretman obavljamo dok su pupoljci potpuno zatvoreni. Tretman treba obaviti kvalitetno i sa obilnom količinom vode. Za to Živanka Špirić preporučuje plavo ili crveno ulje, u koncetraciji 2%-3%, dok drugi tretman treba obaviti u fenofazi bubrenja pupoljaka, to jest u fazi zelene tačke, kada se otvara pupoljak - odozgo na vrhu se vidi zelena tačka vrh mladog lista. Tada bi trebalo koristiti jedan od bakarnih preparata ili: Delan, Sylit, Dakflo, Akoflo, Galeon, Bravo, Odeon i Chorus.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Breskva Kovrdžavost lista Taphrina deformans Bolest Lečenje Zaštita bilja Kikinda Živanka Špirić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB